Обнова Саборне цркве у Вуковару

У присуству представника понуђача и трочлане комисије, 13. фебруара 2009. године у згради Заједничког већа општина у Вуковару јавно су отворене понуде шест грађевинских фирми које су учествовале на конкурсу за обнову храма светог оца Николаја у Вуковару. Представници Црквене општине Вуковар и Министарства регионалног развоја, шумарства и водопривреде Републике Хрватске су крајем протекле године потписали Споразумни уговор о почетку обнове овог вуковарског храма, чиме се Министарство обавезало издвојити до седам милиона куна ( близу 1.милион eвра) за реализацију радова. Ово је велики дан за нашу цркву и вернике, рекао је протојереј-ставрофор Душан Марковић, архијерејски намесник вуковарски подсетивши како су се богослужења последњих година обављала у неадекватним условима.

Поступак отварања понуда протекао је у најбољем реду и без икаких примедби, рекао је Марио Наглић задужен при Вуковарско-сремској жупанији за поступке јавне набаве истичући како је следећи корак детаљно прегледавање понуда и коначна одлука о најповољнијој понуди. Међу шест пристиглих понуда, три понуде су из Вуковара, а реч је о предузећима Волко, Планум и Вуковић компани.

Иначе Саборни храм у Вуковару обнављан је у време Републике Српске Крајине, део послова је тада урађен али не адекватно, тако да се мора поново приступити обнови и улагању у овај свети храм да се спасе од пропадања.

Извор: Епархија осечко-пољска