Образ Београда, наше престонице, мора да буде светао!

95. ГОДИШЊИЦА ОДБРАНЕ БЕОГРАДА

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је данас, код Спомен-костурнице браниоцима Београда у Првом светском рату на Новом гробљу, помен постардалим јунацима у одбрани српске престонице 1915. године. Након молитвеног сећања на претке пале за слободу, у обновљену спомен-костурницу уз почасни плотун похрањени су посмртни остаци славних ратника.

 

После церемоније полагања венаца од стране представника Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Београда и организација која брину да се дела наших предака не забораве, присутнима се обратио господин Драган Шутановац, министар одбране у Влади Републике Србије. Краћем уметничком програму присуствовали су, поред државних званичника, и представници дипломатског кора. 

Октобра 1915. године, нападајући главним снагама преко Саве и Дунава, ка долини Велике Мораве, а помоћним преко Дрине и из Бугарске, армије Централних сила имале су задатак да окруже и униште Српску војску. Београд су нападали делови немачке и аустроугарске армије, уз снажну подршку артиљерије са копна и река. Трупе одбране Београда пружале су жесток отпор, посебно на положајима које су браниле јединице мајора Драгутина Гавриловића.

Остале су нам за сва времена последње речи мајора Гавриловића упућене својим војницима:

Војници, тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, мора да буде светао. Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања. Наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред, у славу! За краља и Отаџбину! Живео Краљ, живео Београд!

Спомен-костурница налази се на београдском Новом гробљу, а подигнута је 1931. године по пројекту руског архитекте Романа Верховскоја. На врху постамента налази се фигурална представа српског војника, рад Живојина Лазића, док су уз њен постамент приказани аустроугарски и немачки двоглави орлови, као симбол победе Српске војске у Првом светском рату. У Спомен-костурници се налазе посмртни остаци неколико хиљада храбрих бранилаца Београда из 1915. године.