Одржана литија око Исакијевског собора

Одржана литија око Исакијевског собора
Одржана литија око Исакијевског собора
Одржана литија око Исакијевског собора
Одржана литија око Исакијевског собора

По благослову Митрополита петроградског и ладошког Варсонуфија, 12. фебруара је уређена литија уз молитвено појање преподобном Исакију Далматском, преноси сајт Митрополије. 

После Литургије верници су у литији обишли око цркве. Према проценама организатора и учесника, у литији је учествовало не мање од 6.000 људи.

Руководилац Епархијског одељења за комуникације, информативне редакције, Наталија Родоманова је истакла да литију не треба сматрати као средством противљења некоме или нечему, већ да је циљ сваке литије – молитва.

Дужа молитва се не може сматрати мржњом или злобом.  Молитва очишћује и надахњује душу, даје крила ономе ко се моли, благослов за добро дело. Литија је наставак заједничке молитве у храму која се приноси за „мир свега света, непоколебивост светих Божјих цркава, за избављење од невоља“. Црква се моли и наставља да се моли за све људе – рекла је Наталија Родоманова.

Све смо позвали на молитву и радујемо се што су се верујући одазвали, без обзира на то што је било мало времена за припрему и  обавештење – рекао је старешина протојереј Алексеј Исајев. Охрабрујуће је било видети мноштво људи на служби и у литији. Молили смо се небеском покровитељу нашег храма, Исакију Далматском, за умножење љубави.

Отац Алексије је позвао и друге који желе на другу литију, која ће се провести 19. фебруара, после Божанске Литургије.

Саборни храм преподобног Исакија Далматског (Исакиевски) био је од тренутка освећења 1858. катедрални храм Петрограда и главни православни храм Руског царства. Године 1922. предан је тзв. обновитељима, а 1928. затворен је, а након три године предан је на управљање Министарству наука. Априла 12, године 1931, у овом саборном храму отворен је један од првих у земљи антиверских музеја. Почев од 1948. познат је као Музеј „Исакијевски собор“. Храм има статус објекта културног наслеђа под заштитом Унеска, и налази се у поседу Петрограда. Верници очекују да се храму врати првобитна богослужбена намена и да се, уз то, сачува и развија музејска делатност уз разгледање.

Извор: Православие.ру (с руског Бојана Стојановски)