Орден Светог Саве II степена протођакону Момиру Лечићу

Данас је у Двору Српске Патријаршије, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, у име чланова Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, уручио Орден Светог Саве II степена високопречасном протођакону Момиру Лечићу, првом човеку Кабинета Патријараха српских: блаженопочившем Герману и Свјетјејшем Г. Павлу. Свечаности су присуствовали Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Г. Јован, Преосвећени Епископ жички Г. Хризостом и Преосвећени Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха српског Г. Павла, породица и пријатељи, као и протојереј др Лука Новаковић, протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, протојереј-ставрофор Божо Бакајлић и сви запослени у Патријаршијском двору. Протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић, главни секретар Светог Архијерејског Синода, прочитао је одлуку Светог Архијерејског Синода Српске Православне.

У поздравној беседи Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је истакао полувековни труд и рад протођакон Момира Лечића, који је служио двојици Патријараха српских. Митрополит је заблагодарио Богу за сва знана и незнана добра која је протођакон Момир урадио и за достојанствено вршења службе која у годинама које су за нама није ни мало била лака. Нека Момир Лечић буде светли узор свим млађим нараштајима који служе у Патријаршији, а његов достојанствен и поштен рад нека послужи као модел за све, рекао је Владика. На крају беседе Митрополит је честитао и госпођи Лечић, протођаконовој супрузи и сапатници, као и целој породици.

У отпоздраву, високопречасни протођакон Момир се захвалио Високопреосвећеном Митрополиту што га је предложио Светом Синоду за добијање највећег признања Српске Цркве. Уједно, протођакон се сетио и тешких, али и радосних догађаја из своје службе, а посебно 12. маја 1985. године када је Патријарх Герман служио прву Свету Литургију на рашчишћеним темељима Храма Светог Саве на Врачару пред 12.000 људи. На крају беседе протођакон Момир се захвалио Митрополиту, члановима Светог Архијерејског Синода и свим присутним.

Честитамо високопречасном протођакону Момиру Лечићу - МНОГАЈА ЉЕТА! АКСИОС!