Освећење звона у Врбици

Епархија захумско-херцеговачка Празник Светог Божијег угодника Јована Златоустог била је прилика да се обави чин освећења звона за храм Светог Јована Крститеља, који се гради на граници Црне Горе и Херцеговине у мјесту Врбица у Бањанима. Освећење су обавили Њихова Преосвештенства Господа Епископи захумско-херцеговачки Григорије и будимљанско-никшићки Јоаникије, уз саслужење више свештенослужитеља обе Епархије и у присуству бројног верног народа овог краја.

Обраћајући се верницима речима архипастирске беседе Преосвећени Владика Јоаникије је казао да је на овакав дан потребно сетити се и оних који су много раније размишљали о изградњи храма у Врбици, набављали су и звона, али по Божијем промислу, она су тада зазвонила на неким богомољама у Црквицама и Трновици.

- Ваши преци су имали богоугодну мисао да се овдје подигне Црква али, Бог их није удостојио да то ураде у своје вријеме. Међутим, они су Цркву имали у своме срцу подигнуту, и у пуном сјају. Подизање Цркве у Врбици данас је потребније него што је то било онда, јер смо се прилично отуђили, удаљили, заборавили, разасули по свијету. Подизањем Цркве, хвала Богу, ево, опет се сабирамо, враћамо у памет, враћамо се својој Светој вјери. Кроз подизање овог Светог храма међу нама цвјета братска слога и љубав, а Бог ће дати да се ускоро овдје опет саберемо и заједнички Бога прославимо, рекао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Бројним мештанима Врбице, околних бањанских села и суседних херцеговачких општина Гацко и Билећа обратио се Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије, говорећи о вредности коју градња храма има за народ, јер са Црквом, казао је Преосвећени Владика Григорије, гради се дом у којем се може наћи оно криље и окриље, кога се сећамо у наручју мајке.

- Градити Цркву значи градити престо и Дом Богу, а Бог ће сваког примити у своје крило. Као што Бог својим сунцем и даждом обасјава и кропи и грешне и праведне, тако ће и Црква нас, браћо и сестре, научити да смо једно и заједно. Црква је као млин и млиница у коју се доноси пшеница, а ми, свако за себе је оно зрно пшенично, сабрано по овим горама, дубодолинама, брдима и њивама. Као што из тог зрна пшенице настане хљеб, који се приноси Христу Богу, а Бог у тај хљеб улази и даје се нама, тако и ми, градећи Цркву, живећи у њој, попут пшеничних зрна разасутих посвуда, постајемо брашно и хљеб који се Христу Богу приноси. Једино на тај начин можемо постати једно и живјети заједно. Тако су и наши оци, наши преци били једно и живјели заједно. Кад би то заборавили онда би устајао брат на брата, без обзира из којих разлога. Зато смо се и молили данас да нас Бог сачува од покоља, од најезде туђинаца и од међусобног рата, јер, то бива међу људима. Зато је толико важно да се гради Црква, поручио је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Григорије.

Црква Светог Јована Крститеља у Врбици у Бањанима почела је да се гради у октобру прошле године. Темеље је, на празник Светих Козме и Дамјана, освештао Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије. Ктитор храма је мештанин Бранислав Бјелица, који је већ обезбедио средства потребна за завршетак радова, планираних на пролеће. Након освештања Цркве утврдиће се дан будућег црквено-народног сабрања на Врбици, чији организатор ће бити будимљанско-никшићка и захумско-херцеговачка Епархија.

Извор : Епархија захумско-херцеговачка