Освештани темељи храма Светих Козме и Дамјана у Биочама

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије освештао је у недјељу, 29. маја у послијеподневним часовима, темеље цркве Светих бесребреника Козме и Дамјана, која се гради у мјесту Биоче код Берана.

Уз саслужење више свештеника архијерејског намјесништва беранског, Преосвећени Владика је, овом приликом, обавио и освећење звона за будући храм, који ће љубављу, трудом и заједништвом, подићи вјерни народ овог краја. Током освештања извршено је саборно крштење нових чланова Цркве Божије, а вјерном народу, сабраном у празничној светковини пригодним словом обратио се Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, говорећи о Светим бесребреним љекарима и чудотворцима Козми и Дамјану.

"Свете Козму и Дамјана призивамо у свако доба и свакој прилици, а њихову благодатну помоћ, нарочито, призивамо када се налазимо у тјескобама, болестима и немоћима. Због своје вјере и што су својим животом угодили Богу, што су своју крв пролили за Христа Бога и за име Божије, они су добили ту благодат и ту моћ да нам помажу својим светим молитвама, да нам притичу у помоћ и да нас лијече од душевних и тјелесних немоћи. Њих прослављамо више пута у години, а њихов спомен овдје ћемо славити 14. јула по новом, или 1. јула па старом православном календару. Ове године, ако Бог да, сабраћемо се 14. јула, други дан послије Петровдана и на овим светим темељима обавити молитву. Убудуће ћемо на тај дан прослављати славу овог храма, када га будемо завршили и освештали", рекао је Владика Јоаникије.

Он је истакао да је читав овај крај, промишљу Божијом изабран да се на њега излије Божији благослов. Мјесто на коме гради дом Божији налази се на подручју некадашње старе Рашке државе, испод града Бихора, великог утврђења и знамените тврђаве која је уписана у историју српског народа. Храм Светих Козме и Дамјана представљаће духовно утврђење, око којег ће се сабирати садашње и генерације које долазе.

"Велико је дјело градити храм Божији и припремати мјесто за народни окуп, да се заједно, под његовим сводовима, Богу молимо. Градећи цркву ми градимо своје јединство, тако се приближавамо Богу живоме и истинитоме, јер како ћемо приступити Богу него преко храма Његовог и како ћемо се боље сабрати на молитву, него на светом мјесту у освећеном храму. На тај начин градимо и своју будућност, градимо слогу. Градећи овај дом Божији, изграђујемо своје домове и своје породице, утврђујемо темеље својих домова, гледамо у будућност и радимо оно што су словесна, боголика бића, што су људи Божији радили у сва времена. Народ се полако враћа нашој светој вјери, нарочито у лимској долини, а како и не би када су овдје свуда стари темељи и старе светиње".

"Ено тврдог Самограда из 6. вијека, гдје су двије знамените светиње. Ено Затона, затонске цркве Светог Јована из 9. вијека, која је саграђена прије Немањића, такође је обновљена. Ено цркве Светог Томе, славне светиње из доба Немањића. Ево Ђурђевих Ступова, Шудикове, Калудре, манастира Светог Јована Крститеља у Црнчи, који такође почиње да се обнавља. Из тих старих темеља, из старог духовног коријена наше свете вјере, обнављају се старе светиње, али и нове ничу, а, нарочита је радост када се подиже нови храм, јер нови храм је доказ наше новине и нашег духовног обновљења", поручио је Његово Преосвештенство.

Преосвећени Владика Јоаникије је, овом приликом, истакао активности Одбора за изградњу цркве у Биочама, који је, са предсједником Арсом Стијовићем урадио значајан дио посла, припремајући темеље будућег храма за освећење.

Чин освештања темеља и звона увеличало је саборно крштење. Вјерни народ је, приступајући цјеливању иконе Светих бесребреника Козме и Дамјана, кропљен Светом водицом. Црквено-народно сабрање употпунио је пригодан програм.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка