Отворен нови Авалски торањ

Авалски торањ, симбол Београда и Србије, јуче је свечано отворио градоначелник Београда Драган Ђилас, поручивши да та грађевина треба да буде симбол будућности Србије.

Патријарх српски Иринеј рекао је да торањ представља симбол љубави, креативности и стваралаштва једног народа. "Рушитељима никад нико није подигао споменик, али градитељима јесте'', истакао је Патријарх и додао да је Србија као птица феникс која се безброј пута рушила, али онда и обнављала.

Свечаности су присуствовали председник Србије Борис Тадић, премијер Мирко Цветковић са члановима кабинета и велики број грађана.

Највиша грађевина на Балкану

Авалски торањ је висок 204,5 метара и највиша је грађевина на Балкану. Његова конструкција може да издржи и земљотрес до 9,2 степена Меркалијеве скале, а врх антене новог торња направљен је од несагоривих материјала. На изградњу новог торња утрошено је 5.000 метара кубних бетона и око 500 тона арматуре. На 120. метру налази се ресторан површине 100 метара квадратних, а посетиоце ће до видиковца, који се налази на 124. метру висине, превозити два лифта брзином од три метра у секунди.

Извор: РТС