Парастос Патријарху Павлу у Јоханесбургу

У једином српском православном храму у Африци, храму св. апостола Томе у Јоханесбургу, служен је четрдесетодневни парастос блаженоупокојеном Патријарху Српском Павлу. Парастос су служили су Његово Високопреосвестенство Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим (Кикотис) и старешина храма св. апостола Томе, архимандрит Пантелејмон. Парастосу је, поред парохијана и верника, присуствовао, молитвено присуствовао и Његова Екселенција амбасадор Србије у Јузној Африци г. Горан Вујичић.

Митрополит Серафим се обратио пригодним речима подсетивши се на своје сусрете са Патријархом Павлом и у тим приликама изговорене Патријархове речи упућене митрополиту Серафиму да воли свој српски народ у Африци. Митрополит Серафим је позвао окупљене парохијане да долазе у свој свети храм, буду међусобно блиски и да буду одани и помажу свом духовном оцу и старешини храма архимандриту Пантелејмону. Отац Пантелејмон је истакао да ћемо своју љубав према нашем покојном Патријарху Павлу, највише потврђивати и сведочити тако што ћемо следити његов свети пример и трудити се да у свом свакодневном животу примењујемо његове поуке и савете којима нас је неуморно и непрестано поучавао.

Његова Екселенција амбасадор Србије у Јужној Африци г. Горан Вујичић је истакао да смо, иако тужни због привременог растанка са нашим Патријархом Павлом, ипак и радосни јер смо добили новог молитвеника за нас народ који ће се од сада, када је ближе Богу, још више и усрдније молити за нас и да смо сви благословени што смо за патријарха имали светог Божијег човека какав је био Патријарх Павле.

Извор: www.svetitoma.org