Парастос жртвама геноцида у Другом светском рату

Поводом дана сећања на жртве геноцида у логору Јасеновцу и осталим логорима и стратиштима у Другом светском рату, Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије, у име Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, служће 22. априла 2010. године у 11 часова у београдској Саборној цркви парастос жртвама геноцида. Дан сећања на жртве геноцида обележава се на дан пробоја малобројне групе преживелих заточеника злогласног усташког логора Јасеновац у тзв. Независној држави Хрватској 22. априла 1945. године.

Систем концентрационих логора ''Јасеновац'' представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату. У периоду између 1941. и 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашње Републике Хрватске, Републике Српске и федерације Босне и Херцеговине. Страховит погром, осим у логору Јасеновац, десио се и у бројним јамама по Лици, Дамлацији, Босни и Херцеговини.

Опширније о геноциду над српским народом у Другом Светском рату видите на интернет презентацији Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.