Патријарх долази на Косово и Метохију за Видовдан

Његова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј данас долази на Косово и Метохију како би учестововао у сутрашњој прослави Видовдана заједно са осталим архијерејима, свештенством монаштвом и верним народом. Патријарх Иринеј треба да стигне у манастир Грачаницу у пратњи Епископа Теодосија око 16 часова да би присуствовао празничном бдењу. Сутрадан Њеогва Светост, уз саслужење Митрополита Амфилохија, Мјестобљуститеља Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске као и других Епископа и свештенства СПЦ требало би да служи Свету Архијерејску Литургију у Грачаници, а потом да одслужи и традиционални помен на Газиместану.

Митрополит Амфилохије данас је служио Свету Литургију у селу Гуштерица, недалеко од Липљана уз саслужење шест свештенослужитеља и учешће око стотињак верника, посебно деце. За то време је Епископ Атанасије служио Св. Литургију у храму Св. Великомученика Георгија у Призрену такође уз саслужење шест свештенослужитеља. У Литургији је учествовало око 60так верника из Призрена и околине. Епископ Теодосије служио је данас Св. Литургију у манастиру Грачаница где се окупило такође неколико десетина верника.

Сутрашњој прослави Видовдана присуствоваће Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и Министар Вера Богољуб Шијаковић. Очекује се присуство већег броја верног народа из целе Србија и посебно са Косова и Метохије. У манастир Грачаницу већ је пристигао већи број гостију, монаштва и свештенства из Епархије Рашко-призренске и других Епархија.

Видовдан ће традиционално свечано бити прослављен у свим манастирима и парохијским црквама широм Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијсеке.

Извор: Епархија рашко-призренска