Патријарх Кирил: Радикални ислам угрожава међувјерске односе у Русији

Патријарх Московски и све Русије Кирил изразио је страховање да у Русији постоји пријетња радикалног ислама.

„Хиљадама година нисмо имали вјерске ратове. Живјели смо заједно, и сви су практиковали своје обичаје и чували своју традицију. Још увијек живимо у инерцији те традиције, која је сада, нажалост, изложена великој опасности од стране радикалних фундаменталистичких исламских група", казао је Патријарх на састанку са члановима Свјетског економског форума у суботу у Москви.

Ове групе, по његовим ријечима, „долазе у Русију и уче своје следбенике другачијем односу према не-муслиманима".

„Благодарим Богу што данас огромна већина муслимана у Русији наставља традицију суживота, која код нас траје стотинама година. Ми улажемо све напоре да ту традицију очувамо", нагласио је предстојатељ Руске Православне Цркве.

Он је подсјетио да у земљи постоји Међурелигијски савјет Русије, на коме се решавају проблеми „заједнички људима различитих вјероисповијести, као што су законодавство, социјална питања и многа друга".

„Ако се радикализује религиозна мисао, онда експлодирају међувјерски односи. Овдје стоји огроман задатак пред вјерским вођама и пред властима", казао је патријарх Кирил.

„Ми са захвалношћу гледамо на оно у шта су вјеровали наши очеви и дједови, како су градили међувјерске односе, и жељели би да продужимо ту традицију, јер је она доказала своју виталност", додао је он.

„Људи чувају своје културне вриједности, али и уважавају и помажу једни друге", казао је Патријарх, објашњавајући суштину ове традиције. Он је такође констатовао да данас „зла воља" појединаца користи вјерски фактор „за политичке циљеве".

Извор: Митрополија црногорско-приморска