Патријарх Кирил се молитвено опростио од Курско-Корене иконе

У уторак 8. јуна, из града Курска у Москву донесена је Курско-Корена икона Мајке Божије „Знамење". Чудотворну икону је пратила делегација Руске Заграничне Цркве предвођена архиепископом Берлинско-Њемачким и Великобританским Марком.

Са аеродрома „Домодедово", гдје је светињу дочекао архиепископ Истрински Арсеније, Курско-Корена икона је превезена у храм Христа Спаса. На главном улазу саборног храма икону је дочекао свјатјејши патријарх Московски и све Русије Кирил са многобројним свештенством престонице. Патријарх Кирил је икону унио у храм и са солеје њоме благословио вјерне. Затим је икона положена на налоњ који је био постављен на средини храма.

Предстојатељ Руске Цркве је пред чудотворним образом Мајке Божије одслужио молебан уз саслужење архиепископа Марка, више архијереја Московске Патријаршије и бројног свештенства. Богослужењу је пристоствовао Генерални прокуратор Руске Федерације Јури Чајка и његов замјеник Александар Звагинцев. Након молебана свјатјејши патријарх Кирил се окупљенима обратио бесједом.

Чудотворна Курско-Корена икона Мајке Божије „Знамење", главна светиња руског расијања, стигла је на подручје Руске Православне Цркве 13. маја. До 25. маја светиња је боравила у Украјини, а од 25. маја до 8. јуна у Курску. Из Москве је икона напустила Русију и упутила се за Минхен.

Извор: Митрополија црногорско-приморска