Писмо Епископа рашко-призренског Артемија упућено уреднику Вашингтон Тајмса

 

Поштовани г. Уредниче,

Као човек који је често јавно устајао против репресије и корупције режима Слободана Милошевића, осећам да морам да одговорим на крајње прекомеран и фантастичан приказ сукоба који је избио 1999. г. у српској покрајини Косово и Метохија. ["Друкчије мишљење из Србије 24. фебруара].

Нико не треба да умањује Милошевићеву одговорност. Али сакупљати све могуће грозне недоказане оптужбе које људска злоћа може да измисли па њима засипати Србију и све Србе заједно, чак у већој мери него што се то чини са самим Милошевићем, то је нешто сасвим друго. Ја сам живео на Косову у то доба и још увек на њему живим. Био сам непосредан очевидац свега што се дешавало пре, за време и после рата који је НАТО водио против моје земље и знам шта се није догодило.

Вокер говори о терористичкој ОВК као о „мајушној групи" бораца против „систематског силовања, пљачкања и убијања" итд. Косовских Албанаца. Међутим није било распрострањеног насиља пре 1996. kада је ОВК напала српске избеглице (жртве хрватске операције „Олуја" из 1995. када је Српска Крајина опустела) и југословенску полицију и поубијала поштаре, шумаре и друге „колаборатере" албанске народности, често на очи њихових породица.

Није нимало мање лажна тврдња Вокерова да је „милион Албанаца избачено из својих домова и села и транспортовано у сточним вагонима или приморано да пешке оде у изгнанство". Али до главне југословенске офанзиве против ОВК и бекства великог броја Албанаца, од којих су многи нашли уточиште у Србији, или у српским манастирима и црквама, дошло је тек кад је било очигледно да је бомбардовање од стране НАТО неизбежно. Чак ни болесна машта ондашње пропаганде није забележила ништа ни налик на „сточне вагоне" што морамо узети као Вокеров смишљен покушај да прикачи „нацистичко" обележје на нас Србе.

Што се тиче Вокерове тврдње да он штити људска и грађанска права Срба на Косову - молимо вас да нас поштедите такве хипокризије! Насиље за које Вокер оптужује Србе је управо оно што је ОВК учинила над Србима и то у такозвано мирно доба, после завршетка војних дејстава. Две трећине моје пастве је етнички очишћено са Косова и Метохије -сразмерно више него што је било Албанаца који су бежали од рата. Десет година касније српске избеглице не могу да се безбедно врате на своја огњишта. А они Срби који су остали не могу да изиђу из својих енклава без страха од напада. Ето каква су српска права која Вокер штити.

На крају, мада се не слажем увек са Председником Србије Борисом Тадићем, о томе како је најбоље бранити српски суверенитет територијални интегритет, ми се слажемо да Косово јесте и увек ће остати интегралан и неодвојив део наше земље. Вокерови напади на неког који никад и ничим није подржавао Милошевића, и за кога се чак може сматрати да је сувише пријатељски настројен према анти-српским земљама, могу само да се протумаче као наставак колективне демоникзације свих Срба.

Епископ рашко-призренски Артемије

 

Извор: Епархија рашко-призренска