Питомци завршне године Војне академије посетили светиње југо-западне и западне Србије и Црне Горе

Овога викенда је група питомаца завршне године Војне академије посетила светиње југо-западне и западне Србије и Црне Горе. Његово Преосвештенство Епископ хвостански Атанасије, викар Патријарха Српског је служио молебан за срећан пут младој српској војсци у храму Св. Архангела Гаврила, парохијском храму Војне академије, у саслужењу са презвитерима и ђаконима Архиепископије београдско-карловачке. Ученици 1. разреда Војне гимназије су дали допринос овом свечаном чину тако што су као чтеци прислуживали Епископу и свештенству. Владика Атанасије је у свом обраћању дипломцима нагласио колико великим и важним светињама за наш мали народ они полазе да се поклоне.

Војне академце је предводио пуковник Јанко Грандић, командат 1. студенстког пука и његов помоћник потпуковник Пухача.

У суботу у раним јутарњим сатима, српски војни подмладак је посетио манастир Сопоћане. Игуман Теоктист је са својим братством поранио како би дочекао цењене и драге госте. Након што их је увео да се поклоне овој великој светињи, окрепио их је јутарњим послужењем за даљи пут.

У манастиру Ђурђеви ступови крај Берана, у име Епископа Јоаникија, питомце је дочекао јеромонах Данило са братством. Испричао им је занимљиву историју овог манастира и народа који живи у овом крају. Припремљена је трпеза љубави током које се монаштво дружило са својом војском.

Касно поподне је група војних поклоника стигла у манастир Острог. Иако уморни од далеког пута, будући српски официри су одмах похитали до горњег манастира како би се поклонили кивоту Св. Василија Острошког. Како је већина ових младих људи први пут у Острогу, били су задивљени лепотама овог духовног бисера у Црној Гори. У доњем манастиру присуствовали су бдењу које је служио наш домаћин, Епископ диоклијски Јован. Према сопственој жељи, велики број академаца је ноћ провео код кивота Св. Василија Острошког, молећи за снагу и чврстину духа која је предуслов војничке части и достојанства. Ујутро На Св. архијерејског Литургији, значајан број питомаца се причестио. Владика Јован је у својој беседи топло поздравио своје госте и изразио велику радост што је војска посетила манастир Острог. Истакао је да је ред и поредак одржавао наш народ у великим иторијским турбуленцијама, а да су управо Војска и Црква, свака на свој начин, били гарант реду и поретку у нашем народу. Указао је на сличности војничке и монашке службе и приврженост народа поменутим старим институцијама. Владика је наставио и за трпезом да разговара са старешинама и питомцима. Јереј Јован Бабић, војни секретар Епископа Атанасија, захвалио се владици и монаштву на указаном гостопримству и љубави према војсци. На крају је подмладак српске војске са окупљеним народом и владиком певао старе српске песме и тиме одушевио све присутне.

У повратку су посетили манастир Морачу и његов несвакидашњи крајолик.

На крају овог поклоничког путовања, припадници Војне академије су посетили Ужице. Протојереј Зоран Станковић, са својим колегама свештеницима и представницима црквене управе, показао је Саборни храм у овом граду и рекао нешто о богатој историји Ужица. Потом је припремљена богата трпеза којом је верни народ овог града желео да поздрави своју војску, јер како кажу, војник је у Ужицу врло радо виђен.

Ово поклоничко путовање је било незаборавно искуство за оне који ће од септембра понети на раменима своју прву официрску розету.

Свештеник Јован Бабић