Плужац - слава храма Светог цара Константина и царице Јелене

На празник светих равноапостолних цара Константина и царице Јелене свечано је прослављена храмовна слава у селу Плушцу. Свету архијерејску Литургију служио је Епископ ваљевски Г. Милутин уз саслужење свештеномонаштва: јеромонаха Серафима и јеромонаха Сергија, свештенослужитеља: протојереја - ставрофора Велимира Димитрића, јереја Милорада Андрића, подгорског намесника протојереја - ставрофора Раденка Андрића, протојереја - ставрофора Михајла Радивојевића, протојереја - ставрофора Михајла Л. Станковића и јерођакона Силуана.

У својој беседи Преосвећени Владика Милутин истакао је значај Св. Цара Константина и мајке му Јелене за хришћански православни свет, подсетивши народ на страшна гоњења у прва три века у којима су многи верници око 11 милиона дали животе за Господа. Владика је истакао и да у данашње време постоје разна гоњења Цркве Христове у целом свету и да се све своди на борбу против Христа и за Христа. Да су наши Свети Оци, Владика Николај и Св. Јустин, молили се и волели цео свет и Европу, иако су били прогањани од тог света. Владика је подсетио да је ово село утемељено на тим духовним вредностима наших предака, да је дало пуно монаштва и свештенства, и запитао народ о њиховој жељи да се овај новоизграђени храм претвори у манастир, рекавши им да се моле и да ће Свемогући Бог одредити тај дан.

По завршетку Свете Литургије Владика је пререзао славски колач, који је подељен народу. Овогодишњи домаћин славе Томислав Петровић предао је део колача Цветку Симићу који се прихватио да буде следеће године домаћин славе. Потом је уследио славски ручак љубави (агапе) у црквеном новоизграђеном дому.

Извор: Епархија ваљевска