Посета Епископа ваљевског поплавама девастираној парохији славковачкој

На дан Светог Теодора Анкирског Епископ ваљевски Господин Г. Милутин посетио је поплавама уништена подручја Љишке општине која припадају парохији славковачкој, Архијерејско намесништво колубарско. Вођен Архијерејском бригом према верном народу и његовом добру Епископ је посетио храмове, уништена домаћинства и путну инфраструктуру у долини реке Љиг, и то села Славковица и Кадина Лука, која територијално припадају Епархији ваљевској.

У разговору са становницима околних села Епископ је упознат са силином и брзином којом је бујица практично уништила све, од објеката и путева до возила и сточног фонда. Једино што у овом налету природне непогоде није оштећено је чврста вера народа који је на питања Епископа одговарао: "Све ће ово Владико да се поправи и надомести, само нека смо ми и сви наши, Слава Богу, живи и здрави."

Епископ је посетио и славковички храм који је нешто незнатније оштећен, али ипак довољно да пропусти влагу и оштети делове зидова и малтера. У комуникацији са народом Епископ је истакао Божје чудо да нико од људи није страдао и придружио се уверењу да се све осим изгубљених живота може надокнадити.

Владика Милутин је изразио наду да ће и државни органи и привредници помоћи санирању последица ове катастрофе и да ће обновити путеве, као и уништену тешко стечену имовину. Верни народ, овог краја, који је остао сада без питке воде, саобраћајних веза и електричне енергије, заслужио је помоћ свих оних који могу да помогну.

Узимамо себи за слободу да парафразирамо народну изреку: и вода је добар слуга, али лош господар. Овакве, неконтролисане, катастрофе повезане са воденим стихијама су данас и те како честе и присутне у свету, почевши од вишедневних поплава, клизишта или налета бујица, па до цунамија.

Овакве природне катастрофе нас терају да се замислимо али и да се присетимо става Епархије ваљевске према изградњи водо-акумулације Стубо-ровни, а који су епархијски органи у више наврата износили, а тичу се разних студија угледних стручњака по питању одрживости и безбедности исте. Подсетимо се да је Епархија ваљевска на више адереса упутила апел да се водоакумулација не пуни преко "коте 333", те се на тај начин сачува и древни храм Ваљевска Грачаница као јединствен културно-историјски и верски споменик.

Извор: Епархија ваљевска