Прослава празника Вазнесења Господњег - Спасовдана у Епархији врањској

Празник Вазнесења Господњег обележен je у црквама и манастирима Епархије врањске служењем Свете Литургије и у присуству великог броја верника. Најсвечаније је било у цркви Вазнесења Господњег у селу Рајчиловцима, у општини Босилеград. Ова црква, подигнута 1897. године, у потпуности је обновљена у предходне три године, благодарећи пре свега средствима Министарства вера Републике Србије.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, служио је Свету Архијерејску Литургију у присуству великог броја верника из Босилеграда и околине. По завршетку Свете Литургије, обављена је литија око храма и резање славског колача.

У својој беседи, Епископ Пахомије истакао је значај празника Вазнесења Господњег и подсетио све присутне о потреби јединства међу православним хришћанима. Посебно се захвалио Министарству вера Републике Србије на пруженој помоћи у обнови храмова на подручју општине Босилеград, показујући тиме да води бригу и о православним светињама на оним просторима у којима већинско становништво представљају и припадници националних мањина, као што је то у конкретном случају бугарска национална мањина у општини Босилеград.

По завршетку Свете Литургије, Епископ врањски Пахомије, посетио је цркву Рођења Пресвете Богородице и одржао састанак на коме су присуствовали: Архијерејски намесник босилеградски протојереје-ставрофором Бранко Ђорђевић, председница ЦО Босилеград госпођа Здравка Гагулска, јереј Зоран Стојанов и јеромонах Јован.

На овом састанку разматрана су питања везана око освећења Цркве у селу Паралово и писања јеромонаха Јована до одређених институција Савета Европе, а које је објавио лист "Бјулетин" у свом последњем броју.

Остале информације можете прочитати на сајту Црквене општине Босилеград www.crkvenaopstina.bosilegrad.com.

Извор: Епархија врањска