Прослава Тројичиндана на Румији

Свечаним празничним бденијем уочи празника и Светом литургијом и литијом на дан празникас на Румији је прослављен Тројичиндан, храмовска слава цркве Свете Тројице која се налази на врху ове планине.

Празнично бденије служено је у манастиру Светог Сергија Радоњешког у подножју Румије. Служио је московски игуман архимандрит Гурије, који је ових дана гост Митрополије црногорско-приморске. Након бденија вјерници су око 2 сата послије поноћи у литији с Крстом Светог Јована Владимира кренули ка врху Румије и цркви Свете Тројице.

Мрак и квасан терен узрокован кишом нијесу спријечили око 250 људи да се испењу на врх планине. Литургија у цркви Свете Тројице је почела око 5 часова, а служили су је барски пароси јереји Иван Станишић и Јован Пламенац.

У литији с Крстом Светог Јована Владимира и ове године су, по вјековној традицији, учествовали и римокатолици и мухамеданаци, упркос медијској пропаганди која се води против Митрополије због обнављања цркве Свете Тројице.

По повратку с Румије свештенство је обавило освећење воде и одслужило парастос свим упокојеним Андровићима, вјековним чуварима Крста Светог Јована Владимира.

Обављено је и крштење малог Милоша Андровића.

Андровићи су приредили послужење.

„По ко зна који пут се показало да сва та медијска гужва, која се диже око цркве Свете Тројице и око овдашњих римокатолика и мухамеданаца, нема везе са стварним животом", казао је након литургије Радију „Светигора" отац Јован Пламенац.

„Црква Свете Тројице на Румији није реметилачки фактор заједничког живота у Бару, него су то они који нападају ту цркву и који су упорни у томе да од ње и вјековне традиције учествовања римокатолика и мухамеданаца у румијској литији одвоје ове људе".

„Није више проблем постојање цркве Свете Тројице на Румији, како кажу неки, проблем је то што је на Румији потребна већа црква, да би могла да прими све вјернике који долазе да се поклоне овој Светињи", каже отац Јован Пламенац.

Извор: Митрополија црногорско-приморска