Прослављена завјетина села Јагоче

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије присуствовао је у четвртак, 9. јуна традиционалном сабрању мјештана села Јагоче код мјеста Башче, које се налази између Бијелог Поља и Берана.

Сељани овог краја се сваке године, у славу Богу, окупљају на први четвртак послије празника Вазнесења Господњег, а у народу се и до данас тај дан назива "мали Спасовдан". Преосвећени Владика је са свештенством беранског и бјелопољског намјесништва, прочитао молитву за престанак кише, а служена је и литија око темеља храма, који је некада постојао у овом селу. У кратком обраћању сабранима Његово Преосвештенство је казао да је храм који се налазио овдје, вјероватно, био посвећен Пресветој и живоносној Тројици, Оца и Сина и Светог Духа и слави Светих Његових.

"Света мјеста не губе светост ни када су разрушена. Црква остаје Црква и када је у рушевинама, јер је света и освећена, а милост Божија и око Божије гледају увијек на своју светињу и оне који се у њој окупљају. Не зна се тачно кад је срушена ова светиња, сазнаћемо једног дана. Ако Бог да организоваћемо откривање ових светих темеља, да, на неки начин, видимо како је изгледала и да бисмо покушали да је, ако је могуће, обновимо. Оно што најважније је да се православни народ из околине увијек окупљао на овим светим темељима и после рушења цркве, да се овдје Богу молио, а Бог је слушао молитве свог народа и слао своју милост, истину, свјетлост, радост и сваки благослов на оне који се овдје сабирају".

"Данас смо се помолили Богу за све, и нас окупљене, и за наше комшије који овдје живе да нас Господ Бог помилује и упути на пут добра и на пут спасења, и да Господ дарује земљи плодности да бисмо убирали земаљске плодове да бисмо имали за нас и да подијелимо са ближњима својим, како би се, на такав начин, умножавала љубав и братска слога међу нама", поручио је Владика Јоаникије.

Према ријечима свештеника Синише Јанковића, завјетине села у лимској долини сачувале су се у народу и до данас. Тај дан је посвећен молитвама Богу и Његовим Светитељима и тада се ништа не ради. У Црнчи се поштује тзв. Бијели петак, односно први петак послије Свете Тројице, завјетина Остреља је празник Свети цар Константин и царица Јелена, а своје завјетине имају и Заостро, Ивање, Јабланово и бројна друга села у долини Лима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка