Прва посета првојерарха Руске Православне Заграничне Цркве својој пастви у Аустралији

Митрополит Иларион Епископ Иринеј Његово Високопреосвештенство Митрополит Њујорка и Првојерарх Руске православне заграничне цркве Г. Иларион у четвртак, 3. јула 2008. године, посетио је по први пут по избору и устоличењу за поглавара Руске заграничне цркве, своју бившу Епархију. Поред Његовог клира и верног народа, као и свештеника и верници из Московске Патријаршије који су га са радошћу дочекали, присутни си били и Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Српске православне цркве Г. Иринеј са протојерејима-ставрофорима Миодрагом Перићем, Ђуро Ђурђевићем, јерејем Александром Милутиновићем и Протођаконом Сашом Чолићем.

У току свечане доксологије која је следовала у Саборном храму Светих Петра и Павла у Стратфилду, на одговарању певали су чланових разних парохијских хорова, као и чланови чувеног мушког хора Даниловског манстира из Москве. Затим је следовала заједничка трпеза љубави, које су вредне сестре светопетропавлосвког Сабораног храма припремиле.

Високопреосвећени Митрополит Иларион, који је дошао директно из Москве, где је учествовао на Светом архијерејском сабору Руске православне цркве, који се одржава сваке четири године и тренутно се састоји од 183 архијереја, остаће у Аустралији за наредна два месеца у својству администратора Епархије аустралијско-новозеландске.

Извод: Епархија аустралијско-новозеландска