Прва слава Града Новог Сада

Слава Града Новог Сада На празник Обновљења храма Cветог великомученика Георгија, 16. новембра 2007. године, први пут је прослављена Слава Града Новог Сада. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. др Иринеј уз саслужење новосадских свештеникâ и ђаконâ. Литургији су присуствовали градски челници и представници осталих хришћанских вероисповести.

У име суботичког Бискупа Римокатоличке Цркве, Светој Литургији је присутвовао монсињор др Андрија Копиловић, а у име Словачке Евангеличке Цркве бискуп Самуел Врбовски.

Слава Града Новог СадаУ својој беседи Епископ Г. Иринеј је честитао славу свим грађанима Новог Сада и истакао значај празновања Светог великомученика Георгија као сведока хришћанске вере. После Свете Литургије у свечаној дворани Скушптине Града обављен је чин благосиљања и освећења славског колача и кољива. Епископ Иринеј је још једном честитао славу грађанима Новог Сада, а затим су се присутнима обратили монсињор Андрија Копиловић, преузвишени г. Самуел Врбовски и г. Елемер Ботош, свештеник Хришћанске Реформатске Цркве, који су у духу прaзничног расположења, честитали славу грађанима Новог Сада, са жељом да се и наредне године настави са прославом градске славе. На крају, сабраним званицама обратила се госпођа Маја Гојковић, градоначелник Новог Сада, и г. Зоран Вучевић, председник Скупштине Града Новог Сада.

Свечарску атмосферу допунили су и чланови етно групе Искон из Суботице који су, на радост присутних, извели неколико народних песама.

Извор: Епархија бачка