Прва заједничка Видовданска академија 2010. у Новом Јужном Велсу

У недељу 20 јуна у великој Сали на Универзитету Новог Јужног Велса, одржана је прва заједничка Видовданска академија 2010. у којој су учествовали ђаци 13 српских школа из Сиднејских намесништава Српске православне цркве у Аустралији и Новом Зеланду. Приредба је организована као део сарадње српских школа започете прошле године под окриљем Епархије Аустралијско-новозеландске и уз благослов Његовог Преосвештенства Господина Иринеја, а у циљу унапређења наставе српског језика као предуслова очувања богате српске културе и традиције.

На почетку за учешће у приредби пријавиле су се четири школе - из ЦШО Св. Кнез Лазар из Александрије, Св. Георгије из Кабрамате, Св. Сава из Елеаноре и Св. Сава из Флемингтона, да би се током наредних неколико недеља у припреме укључиле и школе ЦШО Св. Јована Крститеља из Волонгонга, Св. Јован Крститељ из Дапта, Св. Лука из Ливерпула, Школа српског језика из Ливерпула при удружењу Serbian Welfare Association, затим Св. Архиђакон Стефан из Рути Хила, школа "Доситеј Обрадовић" при КУД Слога Пацифик, ђаци грчког колеџа Ст. Спиридон, група ученика српског порекла из државне школе Bonnyrigg Heights Primary и Суботња школа језика етничких заједница из Ливерпула.

Тако је на приредби у недељу одржаној под насловом Видовдан 2010. учествовало преко 250 ђака различитог узраста од 5 до 15 година изводећи на српском језику веома богат и разнолик избор тачака од дечјих рецитација Јована Јовановића Змаја, колажа песмица за децу савремених песника до, свој деци драгих и познатих, песмица и игара. Добар део приредбе која је одржана у част једног од највећих српских празника Видовдана био је посвећен Косовском боју уз извођење рецитала заснованог на епским песмама Косовског циклуса, песама и Pецитала посвећеном Косову, колевци српске духовне културе и месту на коме је кроз вековну борбу за слободу и страдања почев од судбоносне Косовске битке 1389. грађена и историјска основа српског националног идентитета : храброст, истрајност у вери и спремност на жртву за православну веру, за ближњега и за своју земљу.

Ђаци свих 13 школа учествовали су у извођењу свима познате песме Тамо далеко, незваничне српске химне којом је отворена приредба као и у завршној песми из духовне лире Св. Владике Николаја ''Људи Ликујте'' - задивљујући призор и звук за све присутне. Диригент Драгана Милановик која је заједно са учитељицама из појединих школа припремала ученике за ово несвакидашње хорско певање уз учешће раскошног броја малишана најбоље је изразила дивљење за децу учеснике у поруци коју им је послала после приредбе:

Драга децо, захваљујем свима на изузетној издржљивости и изненађујућој дисциплини за време вашег заједничког наступа. Песме ''Тамо далеко'' и ''Људи ликујте'' су звучале јако лепо у вашем извођењу. Огромна већина вас се потрудила да истински савлада ове песме. И верујте ми, научили сте две најлепше, и најмоћније српске песме за цео живот. Ми смо сви, и публика и ваши наставници, били дирнути звуком који нас је све понео негде "Тамо далеко". Поносни смо на све вас. И као што нас Владика рече: "Ви сте децо наша будућност, јер сте наша садашњост", па се надам да ћете се увек и убудуће одазвати и узети учешћа у свим нашим заједничким подухватима, којих ће, ако Бог да, бити много више.''

Приредби је присуствовао већи број угледних званица, међу њима представник Генералног конзулата Републике Србије, гђа Јасмина Пекмезовић, представник из Министарства за Образовање Новог Јужног Велса г. Грахам Молсеy, отправник послова из Амбасаде Босне и Херцеговине, г. Момчило Вуковић, бројно свештенство као и бројни представници из Црквено-школских општина и српских организација из Сиднеја и околине.

Деца учесници, од најмлађег до најстаријег, показали су задивљујуће знање српског језика, таленат али и издржљивост и ведрину којом су озарили једно вече и један простор у далекој Аустралији, и много више од тога, за све присутне. На крају програма овом јединственом скупу малишана обратио се Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски, Господин Иринеј изражавајући своје дивљење за малишане и њихов таленат и знање српског језика наглашавајући значај младих генерација у очувању српског језика, верског и културног идентитета и богатог српског наслеђа. На крају је поклонио сваком детету по једну иконицу, а наставницима видео запис Светосавске академије Министарства просвете 2010. године из Београда.

Организатори се надају да ће ова заједничка приредба постати традиционално окупљање за све ђаке српских школа и родитеље, а очекују и подршку свих осталих чланова српске заједнице. Поред тога, организовање заједничке приредбе само је један од видова међусобне сарадње свих српских школа. Од прошле године, под окриљем Епархије започет је и рад на унапређењу наставе српског језика израдом јединствених наставних програма и наставних средстава. Предвиђа се и заједничко наступање свих школа у добијању подршке од Министарства за дијаспору Републике Србије и овдашњих образовних институција у одржавању и побољшању наставе српског језика као предуслова очувања српског културног наслеђа у Аустралији.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска - Мирјана Ђукић