РТС: МУП „попује“ у Црној Гори

Шездесетак свештеника и монаха Митрополије црногорско-приморске могло би да буде протерано из Црне Горе, јер је одбијен њихов захтев за одобрење привременог боравка. МУП захтеве одбио као непотпуне, јер Митрополија није регистрована у Црној Гори, поручују из Митрополије.

Из Црне Горе би могло бити протерано око 60 свештеника и монаха, јер су надлежне службе одбиле њихове захтеве за одобрење привременог боравка, а на њихове жалбе није одговорено, пишу црногорске Вијести.

Координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, протојереј Велибор Џомић је изјавио да је шездесетак људи предало МУП-у захтеве за одобрење привременог боравка, али да у последње две године нико од њих на такав захтев није добио позитиван одговор.

Те наводе Џомић је поткрепио документацијом коју је дао Вијестима на увид, оптуживши министра полиције Ивана Брајовића да заправо ћутањем администрације покушава да натера те људе да сами оду.

„МУП је те захтеве одбио са образложењем да нису достављени сви документи. Тражили су од свештенства и монаштва доказ да је Митрополија регистрована у Црној Гори", рекао је Џомић.

Истакавши да МУП ради противзаконито, Џомић је рекао да Митрополију црногорско- приморску признаје пола црногорске Владе, а да су изузеци само МУП и Дирекција за некретнине: Не признају нас само Иван Брајовић и Мићо Орландић.

Џомић је такође указао да МУП као другостепени орган по две године не одговара на благовремено уложене жалбе на закључке и решења којима су свештеним лицима одбијени захтеви за легални привремени боравак.

„На сва та решења уложене су жалбе на које у важећем законском року од 60 дана није одговорено, а неки људи чекају и по две године на одговор из МУП-а. Све то указује да треба озбиљно поставити питање злоупотребе службених овлашћења", рекао је Џомић.

Џомић није могао да прецизира колико у овом тренутку у Црној Гори борави свештеника и монаха који немају регулисан боравак.

Вијести наводе да у МУП-у протеклих дана није било могуће добити одговоре на питања да ли је тачно да у последње две године није одобрен ниједан захтев за одобрење боравка, као ни зашто није одговорено на жалбе.

Портпарол те институције Тања Кнежевић-Перишић, два дана након што су јој послата питања, одговорила је да министар мора да одреди особе које се баве тим питањем и које ће одговорити на питања Вијести.

Извор: РТС, Митрополија црногорско-приморска