Рукоположење у Бечу

БечЊегово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај (Мрђа) служио је у суботу, 8. новембра 2008. године, на Митровдан, у бечком храму Васкрсења Христова, а у недељу, 9. новембра, у бечком храму Светог Саве, Свету Архијерејску Литургију. Саслуживало је свештенство Српске, Руске и Бугарске Православне Цркве. Високопреосвећени Митрополит Николај је на Митровдан рукоположио је у чин ђакона дипломираног теолога и докторанта Слађана Васића, а у недељу га је рукопроизвео у чин презвитера.

Слађан Васић, клирик дабробосанске Епархије, рођен је 24. јануара 1981, године у Добоју, где је завршио основну и средњу медицинску школу. Од 1999. до 2005. године студирао је на Богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву. Од 2006. до 2008. године налази се на постдипломским студијама Православног Богословског факултета Св. Василија Острошког у Фочи, које је наставио у Бечу, где спрема и докторат. За време док спрема докторат, служиће у бечком храму Светог Саве, а за будућност, Митрополит му је предвидео професорско место на Богословском факултету.

БечУ обе своје беседе, Високопреосвећени Митрополит Николај пренео је присутном народу благослов и поздраве Његове Светости Патријарха српског Господина Павла. Подсетио је да се из дабробосанске Епархије, у време грађанског рата, иселило 280 000 верника у разне крајеве света. Данас у Републици Српској постоји једна Богословија са 120 ученика и Богословски факултет, на коме студира преко 1300 студената. Истакао је да наш главни задатак треба да буде умножавање породица, јер смо од 1941. године изгубили око 10 милиона душа. Митрополит је захвалан Богу што Срби у Бечу имају три своја храма и што се храмови граде свуда, али је нагласио, да првенствено морамо властити дом учинити црквом у малом. Родитељи су увек били најтоплији учитељи и зато децу треба тако васпитавати да прво поштују своје родитеље. Пошто има искуство и као аустралијско-новозеландски Епископ, Митрополит је посаветовао све Србе у расејању да се труде да служе за пример свима другима и да увек буду са свима у добрим односима.

Текст и фотографије: Миодраг Мецановић

Извор: www.serb-kirche.at