Саопштење за јавност Правног савјета Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке

Правни савјет Митрополије Црногорско-Приморске и Епархије Будимљанско-Никшићке на свом састанку одржаном 29. јануара 2009. године, посебну пажњу посветио је пресуди Управног суда Црне Горе (У.бр. 1043/20008) којом је оспорено решење Министарства финансија којим је поништен незаконити закључак цетињске Управе за некретнине од фебруара 2008.г. Тиме се Митрополија Црногорско-Приморска, први пут у њеној многовјековној историји нашла у положају да буде правно делегитимисана као власник православних цркава и других црквених непокретности у Цетињској општини.

Правни савјет стоји на становишту да је овдје ријеч о политичкој пресуди која нема утемељења у позитивном праву Црне Горе. Исход процеса се могао наслутити на јавној расправи у Управном суду када је предсједавајући судског вијећа судија Гордана Пот пред вијећем, странкама у поступку и присутном јавношћу изјавила да је „било ургенција за заказивање овог предмета". Широј јавности је познато да у Управном суду већ годинама свој исход чека велики број предмета, а са њима и још више оштећених грађана и институција. На жалост, јавност је остала ускраћена за сазнање ко је, када и како мимо законских прописа и датума предмета у овом случају вршио притисак на Управни суд.

И чињеница да су поједини медији, иако нису представљали странке у поступку, пресуду Управног суда добили прије него што је добила Митрополија Црногорско-Приморска као странка у поступку довољно говори о суштини и позадини овог судског спора што је кристално јасно и из образложења пресуде. Симптоматично је и то што је и Јавни сервис РТВЦГ јавност извијестио о овој пресуди иако за хиљаде других пресуда Управног суда већ деценијама не показује готово никакво интересовање. У пресуди Управног суда не постоји ниједан правно и логично утемељен разлог који би оправдао њен смисао и циљ.

Парадоксално је да Управни суд нелогичним разлозима своје пресуде поништава сасвим законито и коректно образложено решење Министарства финансија Црне Горе.

Правни савјет с правом очекује да ће Министарство финансија показати виши ниво правног разумијевања од Управног суда као што је то и раније у истом предмету показало.

Посебан случај о коме је било ријечи на састанку Правног Савјета, представља насиље полиције у вези незаконите забране богослужења у митрополијској Цркви Светог Јована Крститеља у Бајицама и примјене грубе, а ничим изазване силе над Протојерејем Гојком Перовићем, парохом Цетињским и ректором Цетињске богословије. Правни је преседан да полиција у овом случају на себе преузима ингеренције суда, не штити власника и држаоца, али и погрешно и тенденциозно на штету Митрополије примјењује Закон о јавним скуповима. Правни савјет указује на то да процес у вези митрополијске цркве у Бајицама, мимо права на суђење у разумном року, траје већ седам година те да је Виши суд два пута у корист Митрополије као законитог власника укидао решење Основног суда у Цетињу. Правни савјет ће свештенику Гојку Перовићу пружити сву стручну подршку и помоћ у поступку који ће покренути тужбом против полицајаца који су над њим извршили насиље и нанијели му лакше повреде.

29. јануар 2009. године

Извор: Митрополија црногорско-приморска