Састанак Епископа Милутина са директорима школа

Веронаука у савременом васпитно-образовном поступку има задатак да буди и одржава човекову потребу за добрим и часним, помажући му да ради на свом самопознању, самопоштовању, и развоју спремности на пожртвовање за другог, учећи их да препознају љубав као врлину. То су вредности које су битно угрожене у савременим школама, под притиском масовне културе и фиктивног реалитета којим се потапа личност и њена слобода... У таквој ситуацији веронаука, негујући аутентично људски реалитет односа заснован на љубави и етичности, у школама има шансу да све то уозбиљи до пуне радозналости деце која ће их водити уљуђењу, што и јесте њихова природна тежња.

Професор др Светомир Бојанин

Прошло је једанаест година како је вeронаука враћена у школски систем Републике Србије. Много је позитивних примера у току свих ових година који показују оправданост враћања овог предмета у школе. Последњих година смо ушли у један период зрелог односа између Цркве и школе који су веома битни фактори у васпитању деце у нашем народу. Један од доказа зрелог односа школе и Цркве су и састанци директора средњих и основних школа Епархије ваљевске са Епископом ваљевским Г. Милутином.

31. маја 2011.г. у Епархијском дому у Ваљеву одржан је други по реду годишњи састанак директора школа са Епископом Милутином. Поред великог броја директора састанку су присуствовали и начелник Школске управе Ваљево Г. Верољуб Лазаревић, надзорници и координатори за веронауку Епархије ваљевске. Ове године као и претходне показало се да су овакви састанци прави потез у зближавању Цркве и школе. У свом поздравном обраћању Преосвећени Епископ Милутин је истакао да када се добри људи сусретну ту је Царство небеско. Он је цитирао Преподобног оца Јустина Поповића који је рекао: "ако се деца не уче Христу то је самоубиство дечије душе" и још: "страшно је од деце одузети Христа". Истакнувши да је веронаука бисер скупоцени он је заблагодарио свим директорима на великом разумевању које показују према овом предмету и на одличној сарадњи са вероучитељима и свештенством Епархије ваљевске.

После уводног обраћања Владике Милутина присутнима се обратио начелник Школске управе Ваљево Г. Верољуб Лазаревић који је рекао да је Црква као најтрадиционалнија институција у Србији веома значајан елемент у вaспитању деце. Он је нагласио да је веома значајно да се у породици поштује вера да би личност младог човека била изграђена и изразио је велику захвалност свима који су организовали овај сусрет као и свима онима који су се одазвали позиву.

Координатор за веронауку Епархије ваљевске протонамесник Милан Ристивојчевић поздравио је све присутне и у свом излагању је истакао велики значај породице за српско друштво, а такође и то да је неопходна добра сарадња између Цркве и државе које су по његовим речима у време Немањићке Србије биле као близанци. Он је такође указао на веома добар однос Епархије ваљевске са директорима школа. У свом излагању отац Милан је истакао да је у Епархији ваљевској највећи проценат деце која се одлучују за веронауку (81% у основним, а 67% у средњим школама).

Отац Митар Миловановић, надзорник за Веронауку Епархије ваљевске, рекао је да је Црква институција од највећег поверења у српском народу, а што потврђују недавно извршене анкете међу студентима Београдског Универзитета. По његовим речима будућност вере у нашем народу је осигурана јер студентска популација је будућност нашег народа, а велики њен део је активан члан Српске Цркве.

После излагања уследио је конструктиван дијалог између директора школа и представника Епархије ваљевске у коме се разговарало како о позитивним примерима у извођењу веронауке тако и о проблемима који могу настати, а све у циљу побољшања квалитета веронауке у нашим школама.

Жеља свих учесника овог скупа је била да се следеће године поново сви сусретну на истом месту са још бољим резултатима.

Извор: Епархија ваљевска