Сећање на храбре добровољце

Деведесет пета годишњица Прве српске добровољачке дивизије, која је по наредби Врховног команданта Српске војске Александра Карађорђевића, број 19. од 16/29. априла. 1916. године, уз сагласност Владе и благослов цара Русије Николаја Другог Романова, формирана у Одеси, достојно је, крајем априла 2011. године, обележена радним и свечаним скуповима у Кикинди, Војводи Степи и Банатском Карађорђеву. Покровитељ читаве манифестације била је Влада Аутономне Покрајине Војводине.

Организатори ове значајне манифестације за неговање српских добровољачких традиција била су Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда и из Војвода Степе.

У Кикинди је 15. априла одржан Округли сто, међународног карактера, под називом: „95. година од формирања Прве српске добровољачке дивизије". У целодневном раду, на више пленарних седница, познати и признати историчари, доктори наука, генерали, официри, истраживачи изложили су двадесетак саопштења из разних области ратног добровољаштва.

Под председништвом др Видоја Голубовића, председника Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда и мр Милана Мицића, помоћника секретара за културу у Влади Војводине, уводне реферате су поднели: др Слободан Б. Микић, генерал у пензији, затим проф. др Ђорђе Станић, такође генерал у пензији из Београда, те проф. др Никола Поповић. Рад на скупу је настављен излагањем мр Михаила Олејникова из Кикинде a потом је говорио проф. др Гојко Миљанић и др Видоје Голубовић, научни сарадник Института за међународну политику и привреду из Београда.

У наредне три пленарне седнице своја саопштења поднели су: мр Милибор Денда, Београд; др Момчило Митровић, Сремска Митровица; др Спасоје Граховац, Кикинда; мр Милан Мицић, Војвода Степа; представник из Костанце, Румунија; мр Бранко Б. Белић, Ново Милошево и многи други.

Обележавање великог јубилеја 95. годишњице Прве српске добровољачке дивизије, истог дана, настављено је у Војводи Степи у Дому културе позоришном представом „Време части и поноса".

Другог дана учесници и гости разгледали су у Банатском Карађорђеву изложбу слика „Прва српска добровољачка дивизија", положили венце на споменик Српском ратном добровољцу и разгледали експонате у Спомен-соби. После тога сви су се у Војводи Степи поклонили сенима погинулих ратних добровољаца у Спомен-комплексу и присуствовали Свечаној академији посвећеној јубилеју Прве српске добровољачке дивизије.

Манифестацији обележавања великог јубилеја присуствовале су делегације удружења из Алексе Шантића, Растине, Банатског Вишњићева, Руског Села, Старог Ђурђева, Новог Сада, Степановићева, Александрова, Сечња, Зрењанина, Ковина, Суботице и Смедерева. Свечаности су присуствовали и председници општина Житиште и Нова Црња.

Као гост свечаностима присуствовао је изасланик војног аташеа Чешке Републике господин Ондреј Матаушек.

Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца
из Београда и из Војвода Степе

Извор: Православље