Школе у Косовском поморављу и даље без огрева

Настава у школама у Косовском поморављу одвија се у отежаним условима јер још нису стигла дрва за огрев, а већина школа нема залихе од претходне зиме.

Љиљана Кузмановић, директорка основне школе "Вељко Дугошевић" у Ранилугу која има 325 ученика, изјавила је за Бету да деца и наставници долазе у школу топло обучени јер дрва за огрев нема.

"Чекамо дрва сваки дан али не знамо када ће стићи. Немамо никакве залихе, и то што ложимо по једну ватру ујутру да мало загрејемо просторије је од грана тополе које смо скупљали око школе. И деца и наставници једва издржавају хладноћу", казала је Кузмановићева.

Директорка је додала да ће, уколико се оваква ситуација настави, не само ОШ "Вељко Дугошевић" него и све остале школе које се греју на дрва сигурно бити принуђене да обуставе наставу.

"Да школа на рачуну има пара сигурно би купили дрва бар за прву помоћ, али једину уплату од Министарства за Косово и Метохију за ову годину добили смо пре месец дана и то 50.000 динара када су банке одбиле своје провизије, а са тиме не можемо да платимо ни телефонске рачуне", рекла је Кузмановићева.

Набавка дрва за огрев за све школе на Косову и Метохији ове године иде преко Скупштине општине Звечан, коју је за то овластио Координациони центар, а образложење за то што дрва још нису стигла до школа је "да набавка касни из процедуралних разлога".

Извор: Бета