Слава Храма у Загори

У селу Загора код Требиња, иако данас живи свега неколико сељана, сабрало се у овај недељњи дан 6.јуна преко стотину људи са разних страна требињског краја, а и даље из Београда и Србије. Повод овог сабрања је Спомен Св.цара Константина и царице Јелене којима је посвећен храм у овом лепом и за Херцеговину изузетно питомом селу.

Свету Литургију је у обновљеном храму служио протојереј-ставрофор Момчило Пејчић (некадашњи парох овог краја) , уз саслужење о.Страхиње Јањића и надлежног пароха Николе Јанковића и вeрног народа. После литургије и славске литије прешло се у оближњу школу где је приређена трпеза љубави. У школи одавно нема ђака, али је међу присутним учесницима сабора већина бивших ученика ове школе. Можда због тога, или предивног дана, или обновљеног храма и уређеног гробља, или славских барјака међу којима се поносно вијори реплика барјака солунских добровољаца овог краја, или због омладинске утакмице на старој школској ливади, или радосне цике разигране деце, или цвркута птица из оближњих шумарака, све је било некако живо и весело и обновљено баш као што је можда било и пре много година када је у овом селу било и живело много сељана који направише овај дивни храм (кога освети 1909. Свети Петар Зимоњић тадашњи епископ зх.).

Обнављајући наше свете храмове и прослављајући Литургијски и Саборно наше дивне Светитеље ми обнављамо своје душе и преображавамо своје животе, освећујемо себе и све око себе. То нам је Свето Дело остављено од наших Светих Предака и зато сваки храм треба обновити и свако село сачувати и Крсну Славу увек славити.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка