Смедерево: Исправљање Ђурђеве куле

Кула смедеревске средњовековне тврђаве, тешка 5.000 тона и висока 25 метара, оштећена пре шест деценија, због безбедности и спречавања рушења, вратиће се у првобитни положај померањем за два метра. Несвакидашњи грађевински подухват, који ће финансирати Министарство културе, почеће у наредне две седмице.

Иако су истраживања показала да је кула 11, као део Великог града око двора деспота Ђурђа Бранковића подигнута у периоду од 1430. до 1439. године стабилна, и да је већ стамено преживела земљотресе и поплаве, одлучено је да се спасе из темеља.

Кула на Варошком бедему на улазу у тврђаву страдала је током савезничког бомбардовања 1944. године. Пошто се распукла, нашла се два метра изван своје осе. Опасно нагнута над паркингом где пролазе посетиоци, претња је по безбедност.

Да би компликован посао почео, потребно је утврдити где је грађевина напукла.
- Потписан је уговор о почетку радова на укопавању три сонде на дубину од око 6,5 метара где се налази дно темеља. Сондама ћемо установити где је настао прелом куле - каже Верољуб Ранковић, директор Завода за заштиту споменика културе у Смедереву.

Сондирање је предуслов за израду пројекта враћања куле у положај пре пуцања. После статичке санације, предстоји померање куле из основе у распону од два метра, што је фантастичан подухват. Кула ће се вратити у вертикалу помоћу хидраулике и челичног прстена којим ће бити опасана. То је најосетљивији део пројекта.

Министарство културе у овој години уложиће 20 милиона динара у радове на Смедеревској тврђави.

- Смедерево је са четири пројекта на конкурсу Министарства културе добило највише новца. Од укупног буџета од 70 милиона за све градове, добили смо 20 милиона - каже Верољуб Ранковић. - Тврђава је добила приоритетан значај јер се налази на прелиминарној листи светске баштине Унеска.

Извор: Новости