Србија у центру Европе: изложба у Катедралном музеју у Бечу

Поводом 150-годишњице оснивања Српске православне црквене општине у Бечу, најстарије црквене општине Епархије средњоевропске, у бечком надбискупском Катедралном музеју у уторак 29. јуна у 19 сати биће отворена изложба «Србија - културна спона Истока и Запада». Поред Матице српске и Катедралног музеја, у припремама за изложбу учествовала је и Српска Православна Црква. На свечаном отварању ће говорити покровитељи изложбе, председници Аустрије и Србије, Хајнц Фишер и Борис Тадић, осим тога домаћин изложбе, римокатолички надбискуп бечки, Кардинал Кристоф гроф Шенборн и, у име СПЦ, Епископ бачки Г. Иринеј, члан Светог Архијерејског Синода.

Епископ средњоевропски Г. Константин, који је данас, после Свете Архијерејске Литургије у Каселу, отпутовао за Беч, назвао је изложбу «културним догађајем од изузетног значаја за српски народ» и изразио своје уверење да ће изложба «допринети да се стекне права слика о српском народу која је у многоме била искривљена у протелких две деценије и више».

Владика Константин служиће на Видовдан Свету Архијерејску Литургију у Храму Св. Саве у Бечу и истог дана у поподневним часовима присуствовати традиционалној Видовданској академији.

Изложба «Србија - културна спона Истока и Запада» ће трајати од 30. јуна до 30. октобра. У току јубиларне године бечке црквене општине, аустријску престоницу ће од 10. до 14. септембра текуће године посетити и Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј.

Извор: Информативна служба Српске православне епархије средњоевропске