Свечано отворен Божићни сајам

Његово Преосвештенство викарни Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита) отворио је синоћ, у понедељак 28. децембра 2009. године, у 18 часова у просторијама бивше Робне куће „Клуз", Масарикова 4, Божићни сајам, који ће трајати од 28. децембра 2009. до 5. јануара 2010. године.

У пригодној беседи Владика Атанасије је истакао да празник Христовог Рођења доноси љубав и топлину у све домове већ два миленијума, али и у старозаветном периоду када су пророци најављивали долазак Богомладенца те вести су уносиле мир међу страдалнички израиљски народ. Тумачећи сам тропар Рождества Христовог Владика је истакао да сваке године мир долази у све људе који су у Њему препознали обећаног Месију.

У програму отварања учествовали су представници Епархија Српске Православне Цркве, гости Архиепископије београдско-карловачке са Косова и Метохије, основне школе из Београда, издавачке установе, манастири, цркве, образовне установе. Посебно ће бити представљена православна, историјска и друга издавачка делатност, манастирске, иконописачке радионице, а тематским изложбама, предавањима на теме о духовности и још низом садржаја везаних за нашу веру, традицију, образовање и културу биће посведочено да је Србија натопљена светосављем.

Сајам се одржава у знаку сећања на личност и дело Блаженопочившег Патријарха Павла. Сајам је продајног карактера и сви излагачи даваће сајамске попусте. Улаз је слободан.

Организатори сајма су: Архиепископија београдско-карловачка, Одбор за верску наставу, Издавачки фонд СПЦ, Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију.