Светa Архијерејскa Литургијa у храму Свете Тројице у Теслићу

Владика зворничко-тузлански Господин Василије служио је на празник Силаска Светог Духа на апостоле - Тројице Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Теслићу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереји-ставрофори Саво Кнежевић, Цвико Ђукић и Боривоје Шањић, архијерејски намјесник добојски протонамјесник Растко Максимовић и протођакон Славољуб Милошевић.

Владика Василије рукоположио је дипломираног теолога Милоша Зекановића у чин ђакона.

Након Литургије услиједило је ломљење славског колача поводом храмовне славе, свечана литија и пољска молитва.

„Сабрани смо данас у Име Свете, Животворне и Нераздјељиве Тројице, Оца, Сина и Духа Светога да прославимо рођендан Свете Христове Цркве. На овај велики дан свети апостоли су са Пресветом Богородицом били окупљени на молитви. Дух Свети у виду огњених језика сишао је на свете апостоле, просте људе који нису имали знање тадашњих људских наука. Изашавши напоље апостоли су говорили мноштву народа и то сваком на језику његовог народа. Проповиједали су апостоли непрестано Христову науку држећи се ријечи Господњих:"Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа". Браћо и сестре, срећан је онај човјек који осјети да Дух Божији обитава у њему. Дух Свети нас упућује на праву стазу живота и ми тада свијетлимо на сваком мјесту и у свако вријеме", истакао је Владика Василије и додао:"Данас се посебно заваљујем проти Сави који је дуги низ година проповиједао Христову ријеч на овим просторима. У знак сјећања на данашњи дан молим те да примиш ову икону Пресвете Богородице Тројеручице и нека ти она теби и твојим укућанима буде заштитница и помоћница. Срећно ти и Богом благословено било. Хвала све што си учинио за Цркву Христову на овим просторима".

Потом се присутнима обратио протојереј-ставрофор Саво Кнежевић.

„Данас када завршавам своје парохијско службовање има осјећања која су помијешана. Осјећам се као војник који је извшио свој задатак, као капетан који је свој брод довео у мирно пристаниште. Све је ово живот и нека је Господу слава за све. Хвала мом Владики Лонгину који ме послао у богословију и рукоположио ме а Владики Василију хвала на његовом руковођењу мојом службом. Било је пуно размијевања, опраштања, очинског односа и свега доброг. Хвала свештеницима са којима са службовао у намјесништву добојском и уопште епархији зворничко-тузланској. Хвала мојим парохијанима који су заједно са мном учествовали у животу Цркве", истакао је прото Саво.

Извор: Епархија зворничко-тузланска