Света Архијерејска Литургија у Нирнбергу

Поводом храмовне Славе, Св. Ћирила и Методија, Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин посетио је у недељу 29. маја Црквену општину Нирнберг и служио Свету Архијерејску Литургију у тамошњем Храму посвећеном Св. Ћирилу и Методију.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић из Сопота, архијерејски намесник космајски Епархије шумадијске, протонамесник Душко Јанковић, свештеник из Пожеге у Епархији жичкој, протојереј Бранислав Чортановачки, архијерејски намесник за Баварску и парох у Минхену, као и нирнбершки свештеници, протонамесници Маринко Радмило и Милорад Јовановић са парохијским ђаконом Златибором Којадиновићем и епархијским ђаконом Александром Перковићем из Хилдесхајма.

Црквена општина у Нирнбергу, са две парохије, основана је 1974. године издвајањем из постојеће Црквене општине Минхен. Храм и црквени центар освећени су 1999. године Великим Освећењем. У овом чину учествовали су Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Јован (Павловић) и Епископ средњоевропски Г. Константин. Филијална богослужбена места постоје у Бамбергу, Ерлангену, Инголштату, Нојмаркту и Бајројту. На територији Црквене општине борави око 10.000 припадника Српске православне цркве.

Извор: Епархиjа средњоевропска