Тадић: Фалсификовање историје на Косову и Метохији

Председник Србије Борис Тадић позвао је данас УНЕСКО, Савет Европе и друге међународне организације да осуде покушаје привремених косовских власти да фалсификују историју својатајући српско културно наслеђе на Косову и Метохији. „Власти у Приштини покушале су да злоупотребе српске верске објекте на Косову у опасној игри стварања идентитета. Изнова и изнова појављују се публикације у којима се износе нечувене тврдње да је српско православно наслеђе из средњег века заправо албанско наслеђе", изјавио је Тадић на самиту шефова држава Балкана, посвећеном регионалним културним везама, који се одржава на Цетињу.

Председник Тадић је изразио задовољство због тога што се на Косову и Метохији, у сарадњи Српске православне цркве, УНЕСКО-а и Савета Европе, обнављају српски културно-историјски објекти, који су у прошлости били на удару због конфликата и предрасуда. Према његовим речима, изградња културних мостова је један од начина да се излече ране настале у грађанским сукобима које су иницирали диктатори широм балканског региона.

„У овој деценији било је великих корака уназад у том процесу. Један од њих је покушај власти косовских Албанца да одвоје сам темељ српског наслеђа од остатка грађевине, тако што су настојали да га исполитизују или дословце униште", истакао је Тадић. Изградња културних мостова у региону, према Тадићевим речима коинцидира са заједничким стратешким интересом држава Балкана да постану чланице Европске уније. „Окупили смо се на Цетињу да оснажимо и проширимо мостове које смо већ изградили у корист генерација које долазе. Овде смо и да остваримо здраву сарадњу која на различитости гледа као на извор снаге, и да прихватимо становиште да националне културе цветају само онда када долазе у контакт са другим културама", рекао је Тадић.

„Моја земља, као стратешки темељ стабилности Западног Балкана, наставиће да игра водећу улогу у промовисању и продубљивању регионалне сарадње, која је суштинска компонента демократске консолидације мира, стабилности и помирења", поручио је Тадић. Председседник Тадић је предложио да Србија 2011. буде домаћин самита о културној сарадњи и везама у региону. Тадић је истакао значај културног туризма у процесу јачања регионален сарадње, али је подвукао и његову економску компоненту, будући да се на тај начин може помоћи да се ревитализују слабије развијена, рурална подручја. Он је изнео примере успешних етно-села у Србији и значајних археолошких налазишта из времена античког Рима која привлаче велику пажњу туриста, као и паневропски културни значај српске средњовековне сакралне архитектуре, чија ја важност призната и чињеницом да се многи српски манастири налазе на листи светске баштине Унескоа.

На самиту „Разноликост културне баштине - управљање и туристичка промоција", поред председника Тадића, учествују председници Албаније Бамир Топи, Бугарске Георги Прванов, Хрватске Стјепан Месић, Македоније Ђорђе Иванов, Словеније Данило Тирк, председавајући председништва Босне и Херцеговине Небојша Радмановић, генерални директор Унескоа Коичиро Мацура и генерални секретар Савета Европе Тери Дејвис. Циљ самита, који се одржава под покровитељством председника Црне Горе Филипа Вујановића, а у сарадњи са Унеском и Саветом Европе, јесте промовисање дијалога култура и цивилизација као темеља заједничког разумевања и партнерства. Председник Тадић ће се на маргинама самита састати са генералним директором Унескоа Коићиром Мацуром.

Извор: Танјуг