Тројице у Епархији врањској

У манастиру Свети Прохор Пчињски, приређен је свечани дочек Игуману Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандриту Методију, коме је ово била прва посета манастиру Свети Прохор Пчињски - Еархији врањској.

Игумана Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрита Методија, дочекали су Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са монаштвом, свештенством и верним народом, који је уз појање уведен у манастирску цркву, поклонивши се моштима Светог Прохора Пчињског, где му је Епископ врањски Пахомије пожелео добродошлицу.

Игуман Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрит Методије је у Епархији врањској стигао поводом прослављења славе Саборног храма Свете Тројице у Врању и празника Светог мученика Јустина Философа и Преподобног Јустина ћелијског и врањског.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије и Игуман Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрит Методије, узели су учешћа у раду Научног скупа поводом обележавања ''800 година Српске медицине'', где је Игуман Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрит Методије својом беседом затворио овај скуп, који се одржава у манастиру Свети Прохор Пчињски.

Уочи празника Педесетнице - Духова, 11. јуна 2011. године, празнично бденије у манастиру Свети Прохор Пчињски, у присуству свештенства, монаштва, великог броја верника и учесника Научног скупа, служио је игуман Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрит Методије.

На овај велики празник - 12. јуна 2011. године, у свим храмовима Православне епархије врањске служене су Свете Литургије. Свечано и торжествено било је у манастиру Светог Николе, метоху манастира Хиландара, где је Свету Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење игумана Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрита Методија и сабрата манастира Хиландара јеромонаха Доситеја, у присуству великог броја верника и деце веронауке.

У продужетку Свете Литургије служена је вечерња служба, у току које су Епископ врањски Пахомије, Архимандрит Методије и јеромонах Доситеј читали коленопреклоне молитве.

У својој беседи, Епископ Пахомије честитао је свим присутним верницима овај велики празник, објашњавајући значај и смисао данашњег празника и поздравио уваженог госта Игумана Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрита Методија, који је у својој беседи захвалио Његовом Преосвештенству Епископу врањском Господину Пахомију на позиву, а вернике поучио о значају празника. Беседе можете чути на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске www.radioiskon.org.

У присуству великог броја верника, овај празник свечано је обележен и у храму Свете Тројице у Врању. Многи верници, посебно деце, који су се причестили окупљени у Саборном храму Свете Тројице у Врању, од траве и пољског цвећа, које се налазило у самом храму, правили су венчиће које су понели у своје домове.

Извор: Епархија врањска