Тројичиндан у Будви

Архијерејском литургијом у цркви Свете Тројице у Старом граду и празничном литијом градским улицама, у Будви је прослављен Тројичиндан, градска и храмовска слава.

Служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

„Природа и људи кроз своје јединство и своју разноликост откривају и изображавају велику тајну Свете Тројице", рекао је митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи. „И дрво има свој коријен, има своје стабло, има своју круну и једно је дрво, али је тројично. И сваки лист на дрвету је различит од другога листа, сваки прст на људској руци је различит од другога прста, и свако дијете које роди мајка разнолико је од дјеце које је претходно или касније родила, али је једна материнска утроба и једна је природа којом дарује мајка силом Божјом своју дјецу. Сва дјеца личе једно на друго, иако су разнолика".

„И тако редом. Када би знали, када би умјели да завиримо у тајне и неба и земље, у тајне свијета и свих живих створења, и видљивих и невидљивих, свуда би могли да пронађемо тај Свети печат јединства. Свеукупна Божја творевина је јединствена и јединствен је закон који управља небом и земљом и обједињује собом све могуће знане и незнане свјетове", рекао је Владика.

Након литургије служена је и свечана вечерња на Свету Педесетницу, са традиционалним коленопреклоним молитвама, а благосиљан је и славски колач.

Бројна дјеца полазници будванске школе вјеронауке, по древном обичају су правила вијенце од траве и цвијећа у украшавала се њима.

Ивор: Митрополија црногорско-приморска