У Jордану можда пронађен најстарији портрет Христа

Према писању британског дневника Дејли мејл, у једној јорданској пећини је пронађено око 70 књижица а на корицама једне од њих се налази рељефна слика која би могла бити први портрет Исуса Христа.

На две хиљаде година старим корицама, израђеним од бронзе и злата, разазнаје се лик младог човека, без браде и са коврџавом косом и можда чак венцем од трња на глави.

Неке од ових књижица су величине кредитних картица док су највеће међу њима димензија око 20 са 24 центиметара. Свака од ових књижица садржи око десетак листова, запечаћених оловним прстеновима са свих страна.

До сада су научници успели да дешифрују само неке речи, међу њима и фразу: „Спаситељ Израиља".

Пећине у којима су пронађене књижице се налазе само неких сто миља од Кумрана, где су пронађени Кумрански списи, али се за разлику од Кумранских списа ове књижице састоје углавном од стилизованих слика и не садрже много текста. Текст је изгледа углавном на феничанском језику, додуше тачан дијалекат још увек није утврђен. У време када су ове књижице настале, у Светој Земљи су деловале различите секте: есени, самарјани, фарисеји, садукеји и остали. Сви они су користили исти језик па ће бити тешко установити ко је заправо био аутор ових књижица.

Ове књижице су тренутно у власништву једног бедуина а пронађене су пре пет година у пећини у јорданском селу Сахам.

Извор: Православље