У Русији објављено ново издање сабраних дела Светог Владике Николаја Велимировића

У издању издавачке службе Сретењског манастира из Москве, изашло је из штампе ново издање сабраних дјела Светог Владике Николаја Велимировића. Ово тротомно издање сабраних дјела чувеног српског духовног пастира и богослова није прво издање припремљено од стране једне од највећих издавачких установа Руске Православне Цркве. Књиге у издању Сретењског манастира су добро познате и популарне и у самој Србији јер су многе од њих преведене на српски језик.

Прошле године московски Сретењски манастир је издао и специјални календар - „Година Светог Николаја Српског (Велимировића)" - а ранијих неколико година и разна дјела лелићког светитеља.
Дјела Светог Владике Николаја, кога са правом називамо српским Златоустом, изазивају изузетно и несмањено интересовање у цијелој Русији. Руски савремени читаоци у њима налазе одговоре на разна духовна питања и проналазе инспирацију за хришћански живот.

„Мисионарска Писма", „Молитве на језеру", „Јеванђелске беседе" и други знаменити списи Св. Николаја Жичког, постале су омиљене књиге руских читалаца.

На преводу дјела овог српског духовног горостаса радило је не мало преводилаца из Москве, Санкт-Петербурга, Минска и цијеле Русије, а највише од њих, Ана Јевстратова и Светлана Луганска, чији су преводи и ушли у ново издање.

У првом тому сабраних дјела је и кратак животопис светитеља Николаја, састављен од стране најбољег младог познаваоца историје СПЦ у Русији и великог пријатеља српског народа, сретењског јеромонаха Игњатија (Шестакова).
Приликом штампања кориштене су оригиналне фотографије српских светиња, слике икона и фресака. Тротомно издање сабраних дјела Св. владике Николаја изашло је у тиражу од 5000 примерака.

Извор: Светигора прес - П.Д.