У славу Светих Отаца Васељенских Сабора

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у недјељу, 5. јуна, на празник Преподобног Михаила Исповједника, Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.

Саслуживало је више свештеника, свештеномонаха и ђакона архијерејског намјесништва никшићког, а вјерном народу Преосвећени Владика обратио се ријечима архипастирске бесједе, говорећи о Светим Оцима првог васељенског Сабора, чији спомен православна Црква молитвено прославља тог дана.

"По томе како су Оци првог васељенског Сабора заштитили Цркву од јереси, како су дефинисали шта је апостолска вјера, шта је Јеванђеље и ко је свештеник, видимо да се ријеч Божија и молитва, коју је Господ на Тајној вечери узнио за своје ученике, у потпуности испунила, не само на Апостолима, него и на Оцима Првог Васељенског Сабора, а то ће се продужити кроз цијелу историју, нарочито, преко Светих Отаца седам васељенских Сабора", казао је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, додајући да православни хришћани вјерују да је у вријеме Светог Патријарха Фотија био и Осми васељенски Сабор када су оповргнуте многе јереси, а сваки сабор, који утврђује апостолску вјеру у Цркви, по ријечима Владике Јоаникија, има карактер васељенског.

"И по томе се показује да је истинита, живоносна и спасоносна ријеч, коју је Господ Исус Христос рекао прије свог вазнесења на небо, а ово је прва недјеља по Вазнесењу. Својим Светим ученицима и Апостолима Он је рекао, послије свог васкрсења, још увијек их утврђујући силом истине и правде Божије, праву и истиниту вјеру предајући им: "Ево, даде ми се свака власт на небу и на земљи. Идите, дакле и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа". Тако је откривена истина да је Господ глава Цркве, да Он руководи животом Цркве, а ми грешни Његови служитељи, свештеници, епископи, ђакони, хришћани везујемо се за нашу главу, а та глава је Господ Исус Христос", рекао је у својој бесједи Владика Јоаникије.

Он је подсјетио да су Свети Оци Првог васељенског Сабора дефинисали Символ вјере православне, који се чита на свакој Литургији, док је члан о Духу Светом у потпуности дефинисан на Другом васељенском Сабору. "Символ вјере сажима у најкраћем јеванђељску вјеру и зато би сваки хришћанин, као што треба да зна молитву Оче наш и да се њом редовно моли, требао да зна и Символ вјере напамет и да ту молитву редовно изговара, утврђујући се на тај начин у темељним, суштинским истинама Свете вјере. То су оне узвишене, небеске истине у којима је велика благодат и наш ослонац".
У славу Светих Отаца Васељенских Сабора

"Када се молимо молитвом Оче наш, исповиједамо Оца нашег небеског, славимо Његово Свето име. У тој молитви прослављамо и Свету Тројицу, завршавајући је возгласом: "Јер је Твоје Царство и сила и слава Оца и Сина и Светог Духа, сада и увијек и у вјекове вјекова", ми се молимо да се свети и прославља име Божије у нама, кроз нас и послије нас, по читавој земљи и по цијелој васељени, да дође царство, да буде воља Божија, а нарочито она прозба, да нам Господ опрости наше гријехове. У тој савршеној молитви молимо се, нарочито, да нам дарује Господ снаге да и ми опраштамо онима који су нас нечим увриједили".

"Они који се искрено моле Богу, који Њему припадају, који се саображавају Господу Исусу Христу, трудећи се да врше Његове заповијести и да се сједињују са Њиме, они се ослобађају од искушења милошћу и благодаћу Оца нашег небеског и јединородног Сина Његовог, Пресветог, живоносног и животодајног Духа Његовог, јер хришћани имају прилику да стално живе у милости и благодати Божијој, да их просвећује благодат и милост Пресвете и живоносне Тројице Оца и Сина и Светог Духа. Тој вјери су нас учили Свети оци, од апостола па до данашњег дана, а тако ће бити до скончања свијета и вијека", закључио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимаљснко-никшићка