У Врању обележена слава Саборног храма Свете Тројице

 

Други дан Педесетнице - Духовски понедељак, представља најсвечанији дан у граду Врању. Духовски понедељак је слава Саборног храма Свете Тројице и слава града Врања.

Саборни храм Свете Тројице у Врању, подигнут је 1838. године и имао је три прелепе куполе. Међутим, арнаути (припадници албанских племена са околних планина), срушили су и до темеља спалили храм 1843. године. Тиме су показали свој однос према православним хришћанима у тадашњем Врању које је било под турском влашћу. Снага вере и упорност тадашњих врањанаца, приморала је турску Порту да да одобрење за обнову и подизање срушеног и спаљеног храма Свете Тројице у Врању.

Обележавање данашњег празника почело је служењем Свете Архијерејске литургије у Саборном храму Свете Тројице у Врању, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије уз саслужење игумана Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрита Методија, свештеника и свештеномонаха из Епархије врањске.

Пре почетка Свете литургије, Епископ врањски Пахомије, рукопроизвео је у чин чтеца Александра Крстића и Ненада Илића.

Велики број верника био је данас у Саборном храму Свете Тројице, а многи од њих су се и причестили.

У својој беседи, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, поздравио је и захвалио се госту игуману Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандриту Методију за труд који је учинио да дође и прослави заједно са нама ове празнике, а све присутне подсетио на значај и смисао прослављења данашњег празника истичући потребу хришћанске љубави међу верницима, баш онако како су то чинили апостоли примивши Дух Свети и проповедајући Реч Господњу. Затим се присустнима обратио и игуман Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандрит Методије, захваливши сe Његовом Преосвештенству Епископу врањском Господину Пахомију на позиву и честитао свим присутнимa славу Саборног храма Свете Тројице у Врању и славу града Врања. Беседе можете чути на сајту Радија ''Искон'' Православне епархије врањске www.radioiskon.org.

По завршетку Свете Литургије, обављена је свечана литија улицама града Врања, коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са игуманом Свете царске Лавре манастира Хиландара Архимандритом Методијем, свештенством и монаштвом Епархије врањске, у којој је узело учешће мноштво верујућег народа са руководством града Врања. На челу литије била је икона Свете Тројице из Саборног храма, коју су носили припадници Војске Србије из гарнизона Врање. У литији су били монаси, монахиње, свештеници, деца из основних и средњих школа - полазници верске наставе у граду Врању, чланови спортских клубова и културно-уметничких друштава из Врања.

По повратку литије, у порту Саборног храма Свете Тројице у Врању, извршено је резање славског колача, чији је домаћин била општина Врање, на челу са градоначелником господином Мирољубом Стојчићем. Затим је Епископ врањски Пахомије, честитао свим присустнима славу града Врања и подсетио све да треба да буду пожртвовани и спремни на одрицање као што су то били наши преци подижући велелепни Саборни храм Свете Тројице у Врању, у тешко време окупације и туђинске власти.

Културно-уметничка и спортска друштва из Врања, извели су у порти храма свој програм за све присутне, а затим је у порти храма приређена трпеза љубави, чији је домаћин била општина Врање, заједно са Црквеном општином Врање.

Извор: Епархја врањска