Успех младих математичара

Шест медаља - једна златна, три сребрне и две бронзане донели су ученици Математичке гимназије са Математичке олимпијаде у Казахстану. Правог летњег распуста за њих нема, јер их очекују такмичења из информатике, физике и астрономије.

Ученици Математичке гимназије вратили су се са Математичке олимпијаде у Казахстану поносно носећи шест медаља - једну златну, три сребрне и две бронзане. На задатак који би могао отприлике да гласи овако: Ако математичка олимпијада траје десет дана, а такмичи се сто екипа из целог света, које место ће заузети екипа из Србије, одговор би био - десето место. То је уједно и најбољи пласман икада остварен.

Теодор Фон Бург трећи је у појединачној конкуренцији. Каже да се целе прошле године спремао за трећи и шести задатак који доносе злато.

"Учествовало је сто држава. Од мене су бољи само Кинез и Американац, што је велики успех с обзиром колико они улажу у науку и вежбају", каже Теодор који је освојио златну медаљу.

Сребрни момци су сада већ завршили Математичку гимназију и од јесени ће студирати на престижним светским универзитетима - британском Кембриџу и америчком МИТ-у.

"Имам још олимпијаду из информатике у Канади, па факултет", рекао је Лука Милићевић добитник сребрне медаље.

"Мислим да сам могао боље, па са те стране остаје жал, али ћу надокнадити", наводи Душан Милијанчевић, добитник сребрне медаље.

"Ово ми је четврта медаља, до сада имам три сребра и једну бронзу", каже Стеван Гајовић добитник бронзане медаље.

Осим по медаљама, добром друштву, људима које су упознали и са којима ће се дружити и такмичити и наредних година, лепотама земље у којој су боравили, такмичење ће како кажу, памтити и по мањим незгодама и не баш најбољој организацији.

Раде Шпегар добитник бронзане медаље каже да је упознао много сјајних људи, али да је изгубио пртљаг.

"Кревети су били за метар краћи. И због временске разлике, прво вече уопште нисмо спавали", наводи Михајло Цекић сребрна медаља.

Како су Раде и Душан Шапчани, овога лета предаваће у Летњој математичкој школи у свом родном граду, која се организује за ученике од четвртог основне до другог разреда средње школе.

Иизвор: РТС