Васкрс у Скадру

По благослову Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског и скендеријског Амфилохија и Архиепископа тиранског и све Албаније Анастасија, Васкршњу литургију у цркви свете Тројице, у Враки, надомак Скадра служили су шеф кабинета Митрополита црногорско-приморског протојереј Радомир Никчевић, парох цетињски јереј Љубомир Јовановић и јерођакон Јефрем. У храму се сабрало око 150 вјерника, међу којима је било највише дјеце, која су у ствари живи свједоци очувања вјере православне и обичаја на просторима гдје се затирала и ријеч српска. У овом насељу које је одољело притисцима и репресијама комунистичког режима, посебно се очувала свијест о поријеклу и духовном наслеђу дијела данашње југоисточне Црне Горе.

Отац Радомир је у литургијској бесједи говорио о величини и значају празника Христовог Васкрсења. „Велика је то тајна да један од Свете Тројице, онај који ствара сваког човјека - постане човјек и да дозволи да га разапну, да дозволи да га човјек изда, али и да васкрсне и да побиједи смрт и да нас спаси", рекао је овај врли слуга Цркве Христове. Након литургије отац Радомир је, по благослову Цетињског Архијереја, пригодним поклонима даривао преко шездесеторо дјеце окупљене око празника Васкрсења Христовог у Враки.

Посебну драж овом Васкршњем богослужењу дали су Срби и Црногорци римокатоличке и мухамеданске вјере, становници Враке и Скадра, који су, у складу са својим могућностима помогли да се Васкрс дочека и обиљежи како приличи Празнику над празницима.

Представници Митрополије црногорско-приморске, међу којима је био и аутор „Скадарских елегија" пјесник Будимир Дубак, као и поједини професори и ученици Цетињске богословије, уочи Васкрса били су гости оца Николе Петанија и својим присуством уљепшали су и увеличали јутарње Васкршње богослужење у цркви светог Димитрија у центру Скадра, храму који је такође под јурисдикцијом Албанске православне цркве. Током боравка у Скадру они су мјесним паросима, по благослову Архиепископа Амфилохија уручили васкршње поклоне за дјецу православних вјерника.

Госте из Црне Горе дочекали су чланови удружења „Морача-Розафа", на челу са предсједником Удружења Павлем Брајовићем, као и професор српског језика у Скадру Светозар Ћираковић. Они су организовали посјету граду Љешу, гдје су заједно са браћом из Митрополије цетињске обишли гроб Скендер-бега и нова археолошка налазишта са десне стране цркве светог Николе. Ту су, према сазнањима господина Брајовића, у каменој пластици пронађени ћирилични записи који би могли промијенити званичне етнолошке и антрополошке претпоставке и процјене на овим просторима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска