Вести из православних помесних Цркава

Митрополит Онуфије одбио сусрет са цариградским изасланицима

Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије одбио је да се сусретне са изасланицима Цариградске Патријаршије, јавља Интерфакс-религија.

„Ови представници Цариградске  Патријаршије који су дошли у Украјину са одређеним задатком, по нашем мишљењу, овде се налазе и делују антиканонски. Из тог разлога, када су затражили да их прими Предстојатељ Украјинске Цркве, Блажењејши митрополит Онуфрије је категорички то одбио да учини,“ изјавио је митрополит бориспољск и броварски Аноније у интервјују украјинском листу „Вести“. Као један од разлога одбијања митрополита Онфрија да се сусретне са изасланицама Цариграда, митрополит Антоније је навео то што је сам њихов долазак на територију Украјинске Православне Цркве требало уговорити раније, и требало је да за то добију дозволу од Украјинске Православне Цркве“.

Хор московског Сретењског манастира даће концерт у Катару

Хор московског Сретењског манастира одржаће бесплатни концерт 5. октобра 2018. у амфитеатру Центра за културу Дохе. Легендарни хор, који је настао истовремено са оснивањем Сретењског манастира 1937. године, представиће руске, украјинске и козачке народне песме, песме из ратних вемена, а и популарне романсе.

Маскирани људи свезали монаха да би пљачкали у манастиру

Неколико лица је ухапшено поводом покушаја пљачке у бугарском Роженском манастиру у уторак, 18. септембра 2018. године.

 Роженски манастир Рођења Пресвете Богородице је један од ретких добро очуваних средњовековних бугарских манастира и највећи је на Пиринејима у југозападној Бугарској.

Митрополит Иларион о хришћанству у Европи

Високопреосвећени митрополит Иларион  је одржао предавање у Лисабону на тему будућности хришћанства у Европи. Одмах је истакао да је тема веома актуелна, јер, према данашњој статистици, хришћанство је најпрогоњенија религија на свету, кад  више од 200 милиона хришћана бива подвргнуто разним истјазањима у више од 50 земаља, а да не говоримо о новим изазовима који ударају у основне моралне императиве и традиционалне вредности.

Центар „Православна Енциклопедија“ штампа документа по питању присаједињења Кијевске митрополије РПЦ 1678. – 1686.

Центар „Православна енциклопедија“ завршава рад на научном издању великог корпуса новопронађених докумената који се односе на питање присаједињења Кијевске митрополије Руској Православној Цркви 1678-1686.