Вести из православних помесних Цркава

Богојављање прослављено широм Албаније

Богојављање прослављено широм Албаније
Богојављање прослављено широм Албаније
Богојављање прослављено широм Албаније
Богојављање прослављено широм Албаније

Хиљаде верника широм земље прославило je Богојављање у својим локалним црквама и у литијама које су ишле до река где је Часни крст бацан у воду. Веома ниске температуре нису спречиле народ да рони у хладној води да би ухватили крст и примили благослов.

Избио пожар на територији Кијевско-печерске лавре

У једној од зграда манастирског комплекса Кијевско-печерске лавре избио је пожар у којем нико није повређен. Пожар је избио у поподневним сатима на другом спрату двоспратнице и проширио се на кров. Узрок избијања пожара за сада није познат, али је саопштено да околне зграде нису угрожене.

У згради у којој је избио пожар раније се налазило складиште са књигама, а касније је преправљено у имунолошку лабораторију. Зграда припада музеју Кијевско-печерске лавре и нема везе са манастиром, а била је тренутно у фази реконструкције.

Румунија: Умро инжењер који je спасао 12 цркава од рушења

Инжењер Еугениу Јордаческу, чија је метода премештања зграде спасила 12 цркава које су иначе биле предвиђене за рушење по налогу Николаја Чаушескуа 80-их година, умро је 4. јануара у 89. години живота.

Еугениу Јордаческу спасио је један женски манастир, цркву  у месту Олари, цркву Св. Илије, цркву "Михаи Вода" и њен звоник, Синодалну палату, цркву манастира Св. Јована, цркву Св. Ђорђа, цркву св. Стефана „Родино гнездо“, монументални ансамбл при цркви Богородице  у Баласи, цркву манастира Рамете.

У Оксфорду симпосион: „Незалазна светлост. Стваралаштво и молитва у руском православљу 20. века“

„Незалазна светлост. Стваралаштво и молитва у руском православљу двадесетог века“  назив је конференције коју  организује Оксфордски универзитет 7. и 8. марта 2019. године.

Конференција има за циљ да истражи разнородна кретања мисли у руском "традиционализму" крајем 19. века  у ходу ка (раз)открићу универзалне димензије хришћанства светих Отаца у 20. веку; од руске академичности до отворености према неким плоднијим токовима западне мисли; од руске занетости нехришћанским оријенталним мистицизмом до источњачке православне умне молитве у циљу обожења личности.

На Оданије Божића митрополит Онуфрије служио у Кијево-печерској лаври

У недељу 13. јануара 2019, на Оданије празника Рођења Христовог Блажењејши митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије одслужиоје Божанску литургију у храму преподобних Антонија и Теодоија Успенске Кијево-печерске лавре. Саслуживали су митрополит вишгородски и чернобиљски Павле, архиепископ бучански Пантелејмон, архиепископ лавовски и галицијски Филарет, епископ баришевски Виктор и свештенство при овој обитељи. После прочитаног јеванђеља он се обратио присутним верницима проповеђу.