Вести из православних помесних Цркава

Мошти свештеника убијеног 1919. г. откривене у украјинском селу

Мошти свештеника убијеног 1919. г. откривене у украјинском селу
Мошти свештеника убијеног 1919. г. откривене у украјинском селу
Мошти свештеника убијеног 1919. г. откривене у украјинском селу
Мошти свештеника убијеног 1919. г. откривене у украјинском селу

Место сахране и чесни остаци свештеника којег су мучиле комунистичке власти недавно су откривене у украјинском селу у Епархији александријској Украјинске православне Цркве.

Патријарх јерусалимски служио Литургију у Витанији

У недељу, 31. маја 2020. у Недељу кад се прослављају Свети оци Првог васељенског сабора патријарх јерусалимски Теофило, уместо отказане прославе због пандемије вируса короне на Лазареву суботу, служио је Божанску Литургију у манастиру Лазаревих сестара Марте и Марије. Саслужитељи Патријархови били су митрополит капитолијски Исихије, архимандрит Епифаније, који је духовник манастира, архимандрит Димитрије и архиђакон Марко, док је појао Василије Готсопулос.

Румунска Црква прогласила 2020. годину за Свечану годину пастирског старања о родитељима и деци

Патријарх Данило велича улогу хришћанске породице у време пандемије називајући је иконом Божје љубави у свету

У својој поруци у Недељу родитеља и деце патријарх Данило наглашава основну улогу коју је породица играла током пандемије вируса короне. Блажењејши је породицу назвао ,,природним окружењем за подизање и васпитање деце за живот.“

„Време које су родитељи провели са својом децом изузетно је драгоцено, као и настојање њихово да им се помогне у обављању различитих школских задатака у настави на даљину“, примећује Његово Блаженство.

Патријарх Кирил честитао митрополиту варшавском Сави годишњицу устоличења

Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил честитао је 31. маја 2020. Његовом Блаженству митрополиту варшавском и све Пољске Сави годишњицу устоличења. У поруци се вели:

Молим Вас, примите моју срдачну честитку за 22. годишњицу Вашег првојераршког устоличења. Ваше плодно служење на престолу блажењејших митрополита варшавских и све Пољске побуђује на обилно захваљивање Богу (2 Кор 9,12).

На годишњицу Харковског Сабора одслужен парастос на гробу митрополита Владимира

На 28. годишњицу Харковског Архијерејског Сабора, 27. маја 2020. године, на којем је за Предстојатеља Украјинске Православне Цркве био изабран митрополит Владимир (Сабодан), свештенство кијевских духовних школа одржало је парастос на гробу приснопамјатног Блажењејшег владике. Богослужењем је началствовао ректор Кијевске духовне академије и семинарије епископ белгородски Силвестар, уз саслужење свештених лица  академског храма Рођења Матере Божије, у чијем зиду се налази гроб митрополита Владимира. Узнесене су молитве и за упокојење душа свих умрлих учесника Харковског Сабора.