Вести из православних помесних Цркава

Камбоџа: Нове књиге на кмерском језику

По благослову Патријаршијског егзарха за југоисточну Азију, Митрополита сингапурског и источноазијског г. Сергија, камбоџанско намесништво Епархије тајландске објавило је две нове књиге на кмерском језику: древни поучни текст „Дидахи“ и „Живот светих“ (кратки животи великомученика Георгија и Пантелејмона, небеских покровитеља храмова Руске Православне Цркве у Краљевини Камбоџи).

Календар са српским црквама објављен у Украјини

Зидни календар „Србија“ за 2021. годину објавила је издавачка кућа при цркви Васкрсења Господњег канонске Украјинске Православне Цркве. Календар садржи слике древних храмова, познатих манастира и природних лепота Србије. Главна карактеристика календара су информативни подаци о светињама уз илустрације за сваки месец и мисли патријарха српског Павла. Календар садржи црквене празнике, јеванђељска и апостолска читања, податке о данима поста и друге неопходне податке који прате богослужбени и лични живот верних. Црквени календар „Србија" је објављен по благослову Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија у тираж од 9.000 примерака на украјинском језику.

Председница Грчке позвала председнике 14 европских земаља да осуде претварање Свете Софије у џамију

У писму упућеном чертнаесторици председника држава чланица ЕУ и чланова Арејолос групе, председница Јелинске Републике позива их да подигну свој глас и осуде турску одлуку о претварању амблемског споменика европске историје, какав је Света Софија, у џамију. Позивајући се на заједнички европски идентитет, заједничке вредности и њихову заједничку визију будућности Европе, Катарина Сакеларопулу истиче да је Аја Софија амблемски споменик и саставни део заједничког европског наслеђа. То је јединствена комбинација уметности и вере и као таква проглашена је светским наслеђем Унеска. Света Софија је, додаје, заштићена Конвенцијом о заштити светског културног и природног наслеђа, коју су државе чланице Унеска усвојиле 1972. године.

Упокојио се Борис Бобринској

Један од најистакнутијих православних богослова на Западу, отац Борис Бобринскoj, преминуо је  6. августа 2020. године.

Рођен је у Паризу 25. фебруара 1925. од родитељâ Русâ који су се доселили у Француску после Руске револуције 1917. године. Студирао је у православном окружењу у Паризу, али и на католичком и протестантском богословском одсеку. На његову богословску мисао утицали су отац Георгије Флоровски, отац Николај Афанасјев, отац Александар Шмеман, отац Кипријан Керн и Владимир Лоски.

Патријарх александријски Теодор: Молитвена подршка Либану

Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке Теодор упутио је писмо Његовом Блаженству Патријарху антиохијском и свег Истока Јовану следеће садржине:

Ваше Блаженство, Патријарше Великог Теополиса (Божјег Града) Антиохије и свег Истока, веома драги и љубљени брате у Христу и саслужитељу, господине Јоване, с тугом смо обавештени о страшној и неочекиваној трагедији која је погодила нимфу Блиског истока Бејрут и истовремено племените људе Либана. Отуда с најдубљим болом у души журимо да се својим молитвама придружимо Вашем Блаженству,  да Господ милосрђа милостиво погледа Вашу тешко пострадалу паству и унесе балсам утехе у душе наше неправедно, тешко погођене хришћанске браће и сестара и свих других људи. Ваше Блаженство, плирома Цркве Светог Марка и њено свештенство молиће се Господу дан и ноћ за брзо зацељење рана људи тешко рањеног Бејрута.