Вести из православних помесних Цркава

Јерархија Грчке Цркве је једногласно одлучила:

Да се настави дијалог с државом о темама од заједничког значаја.

Да се Сталном Свештеном Синоду повери оснивање Стручне комисије која ће бити састављена од архијереја, правника, стручњака и представника парохијског свештенства. Комисија ће проучавати теме од заједничког значаја, а њени закључци ће бити поднети на увид јерархији Грчке Цркве на коначно одобрење.

У манастиру Светог Николе у Јапану одслужен молебан

У манастиру Светог Николе у Јапану одслужен молебан
У манастиру Светог Николе у Јапану одслужен молебан
У манастиру Светог Николе у Јапану одслужен молебан
У манастиру Светог Николе у Јапану одслужен молебан

У првом јапанском православном мушком манастиру Светог равноапостолног Николаја јапанског који се налази у граду Адзиро одслужен је молебан благодарности 5. новембра 2018. године. Овај чин је  у манастирком храну иконе Мајке Божије Достојне Јест одлсужио предстојатељ Јапанске Аутономне Православне Цркве митрополит токијски и свег Јапана Данило. Саслуживали су му настојатељ никољског манастира архимандрит Герасим Шељцов, секретар Токијске епархије јереј Константин Масуда и протођакон Илија Такељ. Заједно са предстојатељем молили су се сви клирици Токијске Епархје – протојереј Јован Оно, јереј Михаило Танака, јереј Димитрије Танака, јереј Стефан Кувабара, јереј Глигорије Мађуно, јереј Гаврило Танака, протођакон Јован Памуракис, и ипођакон монах Соломон (Кавасино). По завршетку молебна гости су разгледали манастирску порту када им је архимандрит герасим изложио о дугорочним плановима да се подигне храм, дом за поклонике, библиотека, радионица за производњу свећа и друго.

Рођендан Свјатејшег патријарха Кирила

Свјатјејши патријарх московски и све Русије Кирил навршио је 20. новембра 2018. године 72 година.

На сајту Московске Патријаршије истиче се да је отворен фото-албум фотографија породице Предстојатеља Руске Цркве. Деда и отац Патријархов били су свештеници, а његов животни пут је неодвојиво повезан са историјом Цркве. Овај фото-албум прати његов животни пут као ђака, студента, затим и предавача и ректора Лењинградске духовне академије, представника Руске Цркве у међународним организацијама, епархијског архијереја Смоленске и Калининградске епархије, председника Одељења за спољне црквене везе. Фотографије показују и разне етапе богослужења Његове Светости све до уздизања на патријарашки престо.

Архиепископ кипарски Хризостом примио митрополита Илариона

Блажењејши архиепископ кипарски Хризостом примио је 19. новембра у Никозији митрополита волоколамског Илариона. У разговорима о међуправославним односима учествовали су епископ месаоријски Григорије (Кипарска Црква) и сарадник Одељења за спољне црквене везе јерођакон Григорије (Соколов).

Игуман ватопедски Јефрем се опоравља

Архимандрит Јефрем, игуман светогорског манастира Ватопед, хоспитализован је после саобраћајне несреће до које је дошло ујутру 18. новембра 2018. изван градића Гревена  у северној Грчкој. Поред игумана Јефрема била су и два јеромонаха. Возач је био сев товњак. Излазећи из тунела, кола су се проклизала на поледици и возач је изгубио контролу на њима и ударио је у бандеру. Игуман је доживео повреде око којих су се лекари побринули. Возач и монаси претрпели су мање повреде.