Вести из православних помесних Цркава

Архијерејска Литургија у Ћићевцу

Архијерејска Литургија у Ћићевцу
Архијерејска Литургија у Ћићевцу
Архијерејска Литургија у Ћићевцу
Архијерејска Литургија у Ћићевцу

У понедељак, 27. јануара 2020. године, на Савиндан, светом архијерејском Литургијом прослављена је храмовна слава у Ћићевцу. Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид началствовао је светом архијерејском Литургијом, док су саслуживали протојереј-ставрофор Раде Богићевић, протонамесник Срђан Миленковић и протођакон Андрија Јелић.

Танта: поново ће се отворити црква Покрова Пресвете Богородице

У присуству патријарха александријског и све Африке Теодора, црква Покрова Пресвете Дјеве Марије  у Танти отвориће се у петак, 31. јануара 2020; ово је историјски храм за грчку заједницу која је некада напредовала у овом подручју Египта.

Кипарски архиепископ отпутовао у САД ради лечења

У понедељак 27.1.2020. Његово Блаженство архиепископ кипарски Хризостом отпутовао је САД ради лечења од рака који је дијагностициран 2018. г. Архиепископа Хризостома дочекао је амерички архиепископ Елпидофор, који је с њим имао телефонски разговор.

Александрија: Година 2020. биће посвећена светом Нектарију

Сто година после његове смрти, 8. новембра 1920, Александријска Патријаршија је одлучила да се 2020. година посвети Светом Нектарију. Он је свој живот посветио Александријској Цркви, где је служио као патријархов викар у Каиру.

Упокојио се протојереј Всеволод Чaплин

26. јануара 2020. године, у 52. години живота, изненада је умро протопрезвитер Свеволод Чaплин, старешина цркве Светог Теодора Студита на Никитским вратима у Москви.

Прота Всеволод је рођен 31. марта 1968. у Москви. Године 1990. завршио је Московску духовну семинарију, а 1994.  Московску духовну академију. Одбранио је тезу „Проблем међуодноса природне и богоотривене новозаветне етике у савременој иностраној неправославној и нехришћанској мисли". За ђакона је рукоположен 21. априла 1991. године, а 7. јануара 1992. - у звање презвитера. Године 1999. произведен је у звање протојереја.