Вести из православних помесних Цркава

Звоно тешко 17.5 тона постављено на звоник Новоспаског манастира.

Управо је завршено подизање новог огромног звона на звонин мушког Новоспаског манастира на тргу Крестијанскаја, јавља Интерфакс религија. Звоно, које је мешавине бакра и калаја, тешко је 17.5 тона; манастирски звоник је висок 80 метара и тиме је други по висини у престоници, после звоника Ивана Великог у Кремљу.

Пронађене древне иконе украдене пре једног века у Кубану

Три прастаре иконе, вероватно украдене пре 120 година, пронађене су за време обнове дечје уметничке школе у Кубану у јужној руској области Краснодару, јавља Интерфакс религија.

Истиче се да су приликом скидања старе таванице у тој школи у селу Фастовецкаја пронађене три иконе. Биће да су оне сакривене пре Револуције и склоњене на кров једне богаташке куће где се сад налази школа. Сматра се да су украдене са тамошње сеоске цркве која је у међувремену срушена.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)

17 хиљада Румуна у народној кухињи „Трпеза радости“

Румунска Патријаршија руководи низом социјалних програма преко којих додељује храну и прехрамбене артикле људима у невољи. У оквиру овог националног програма под називом „Трпеза радости“ њих 17.048 лица примило је неопходну помоћ током 2016. године. Истоимени програм се проводи кроз 24 епархије преко 178 друштвено-добротворних установа. Током 2009. године у ову сврху утрошено је око 6 милиона долара.

„Православље у Руса“ – нови филм митрополита Илариона

Аутор и водитељ  је митрополит Иларион (Алфејев), а  режисер је Марија Гусева. Филм је сниман  у црквама москвског  Кремља и у Свето-Тројичној лаври.

Седми филм из серије посвећен јеисторији Православља у Русији од 14.  до 17. века. Москва  у 14. веку постаје стварна престоница руске Митрополије,  као и центар за борбу против монголско-татарског  јарма. Аутор филма  подсећа гледаоце какву су улогу у борби против Златне Хорде одиграла три изузетна савременика ових догађања: свети  Алексије Московски, св. Сергије Радонешки и благоверни кнез  Дмитрије Донски.

Митрополит Иларион говори о почетку аутокефалије Руске Цркве, о споровима који су настали у 16. веку између "стицатеља" и "не-стицатеља" - присталица и противника монашког поседовања имовине, о односу између световне и духовне власти  оличено у Ивану Грозном и митрополиту московском Филипу, о преводиоцу Максиму Грку, о оснивању патријаршије у Русији, о значају подвига свештеномученика Гермогена при превазилажењу Смутње, о поправци превода богослужбених књига у време патријарха Никона и црквеном расколу.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба СПЦ)

Лондон: Приказана књига „Тајна покајања“ патријарха Кирила

Лондон: Приказана књига „Тајна покајања“ патријарха Кирила
Лондон: Приказана књига „Тајна покајања“ патријарха Кирила
Лондон: Приказана књига „Тајна покајања“ патријарха Кирила
Лондон: Приказана књига „Тајна покајања“ патријарха Кирила

У резиденцији амбасадора Руске Федерације, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије митрополит волоколамски Иларион, боравећи у  Великој Британији, представио је енглеско издање књиге Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила "Тајна покајања".