Видовдан у Епархији врањској

Светосавски свенародни идеал и програм: "Све за Христа - Христа ни за шта", нико није у такој потпуности остварио као свети Великомученик Цар Лазар. Он је то свенародно остварио определивши се за Царство Небеско и приневши себе на Косовску жртву, и са собом сав народ Српски. И то учинио са чисто еванђелских разлога, изложених у народној песми: Земаљско је за малена царство, a Небеско увек и довека.

Свети мученик Лазар, кнез српски - Један од великаша српских, који су владали царством српским после цара Душана. По смрти цара Уроша Лазар би крунисан од патријарха Јефрема за цара српског. Слао изасланство у Цариград, са монахом Исаијом да моли да се скине анатема са народа српског. Борио се против силе турске у неколико махова. Најзад сукоби се на Косову пољу 1389. године 15. јуна са турским царем Амуратом, где буде посечен. Тело му пренето и сахрањено у његовој задужбини Раваници код Ћуприје, а доцније пренето одатле у Раваницу Сремску, одакле је за време Другог светског рата (1942. године.) пренето у Београд и положено у Саборну цркву, а 1989. године у манастир Раваницу где и данас нетљено почива и пружа утехе и исцелење свима онима који му се молитвом обраћају. Обновио Хиландар и Горњак; подигао Раваницу и Лазарицу; био ктитором манастира руског Пантелејмона као и многих других цркава и манастира.

Поводом дана Светог мученика Кнеза Лазара и свих светих мученика српских - Видовдан, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, уз саслужење већег броја свештеника из целе епархије, служио је Свету Литургију у Владичином Хану, у цркви посвећеној српском великомученику, Кнезу Лазару и свим српским мученицима и новомученицима.

У току Свете литургије причешћени су многобројни верници, а након литургије пресечен је славски колач. За кума наредне године јавио се председник Црквене општине Владичин Хан, господин Петроније Ристић. Светој Литургији присуствовао је и председник општине Владичин Хан, господин Ненад Митровић са сарадницима, који су након Свете Литургије узели учешће у градској литији коју је предводио Епископ врањски Пахомије.

У литији су учествовали и припадници Војске Србије, представници многобројних културно-уметничких друштава из ове општине, чланови Спортског клуба ''Морава'', ученици основих и средњих школа, као и многобројни грађани.

У току литије извршен је помен свим страдалима од Косова до НАТО бомбардовања код споменика жртава настрадалим у Владичином Хану у току НАТО агресије над Србијом, 1999. године, а цвеће је положио председник општине господин Ненад Митровић са сарадницима, затим је код Крста освећено жито и пресечен колач за славу града Владичиног Хана чиме је завршена Литија поводом градске славе.

У Дому културе Владичиног Хана приређено је прикладно послужење за госте, од стране ''Друштва српских домаћина'' из Владичиног Хана.

У оквиру обележавања Видовдана у Епархији врањској, Епископ врањски Пахомије одржао је Видовдански парастос свим војсковођама и војницима који су положили свој живот за веру и отачаство од Косовског Боја па до данас, у Спомен-костурници у Сурдулици и настрадалим Србима мученицима у току Првог светског рата, који су мученички побијени од стране бугарског окупатора.

У току беседе Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије је истакао ''да је Видовдан дан када се прослављају сви српски мученици у току српске историје, на челу са Светим Кнезом Лазаром, који су само због тога што су Срби Православне вере мученички страдали за веру коју је свети Сава утемељио у српском народу. Да су они наши помоћници у земаљској отаџбини ако се припремамо за Небеску отаџбину држећи се вере за коју су они мученички страдали и њихових идеала, а могу бити наши тужиоци на страшноме суду ако изневеримо веру у Господа Нашега Исуса Христа коју су они својом мученичком смрћу потврдили и у Небеску отаџбину ушли.'' (беседу можете чути на сајту Радија ''Искон'', радија Православне епархије врањске www.radioiskon.org).

Извор: Епархија врањска