Вратила се прва група деце са летовања у организацији ВДС-а

Верско добротворно старатељство, архиепископије београдско-карловачке је и ове године, по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, организовало летовање за децу. Благодарећи доброти и спонзорству београдске фирме ''Београдмонтажа'' и њиховом директору Г. Драгану Урошевићу, који су већ дуго ангажовани на изградњи храма Св. Саве на Врачару и који су и његови велики добротвори, две групе од по двадесет малишана, отпутовало је у луксузни хотел ''Борик'', на острву Корчула на хрватском приморју.

Поред ''Београдмонтаже'', која је поклонила ваучере за хотел, акцији се прикључило и београдско аутосаобраћајно предузеће ''Ласта'', које је спонзорисало превоз.

У организацији летовања за прву групу деце из породица које су настрадале у поплавама у Зајечару изузетно су помогли Црквена општина Зајечар и Скупштина општине Зајечар а са децом су отпутовали и дивни вероучитељи који су се потрудили да летовање протекне без икаквих проблема и на радост свих малишана. У току свог боравка на мору од 02.-11. јула 2010. г. посетили су острво и стари град Корчулу, цркву и галерију Свих светих где су видели доста православних икона, кућу Марка Пола као и околна мања острва која су обишли бродићем. Били су на острву Бадија, које је највеће од 22 острва архипелага између Лумбарде и полуострва Пељешац. Ту је смештен самостан са црквом из друге половине четрнаестог века у стилу касне готике. Прошли су поред Врника, карактеристичног по томе што је камен са тог места вађен још у неолиту а од тог камена је изграђен и Дубровник, а постоје подаци да је Диоклецијан слао овде хришћане када би им ублажио смртну казну. Поред свега тога имали су и олимпијаду, такмичење у одбојци на песку, фудбалу, прављење куле од песка, пливању, роњењу, стоном тенису и стоном фудбалу.

Прва група деце је изузетно задовољна својим боравком на Корчули, те не крију одушевљење а њихови родитељи су неизмерно захвални свим дародавцима.

Другу групу чине деца са посебним потребама из хора ''Исон'', Мале школе великог срца- ''Милан Петровић'' из Новог Сада, који је одржао већ два успешна концерта у сали Патријаршије. Они бораве на Корчули од 09.-18. јула када очекујемо њихов повратак.

јереј Владимир Марковић, секретар ВДС-а