Вукова награда додељена мати Февронији

Културно-просветна заједница Србије данас, 11. фебруара 2009. године, у Скупштини Града Београда доделила је Вукову награду за 2008. годину Високопреподобној Игуманији манастира Пећка Патријаршија, мати Февронији. Вукова награда Игуманији Февронији додељена је за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору.

Како је наведено приликом доделе овог значајног националног признања, мати Февронија је чувар једне од најсветлијих српских светиња, Пећке патријаршије, игуманија манастира, већ више од пола века. Њен животни пут, њена верност Христу, српској Цркви, светосављу је један велики подвиг. У најтежим временима за српски род, она, на челу онемоћалог сестринства, чува српску светињу. Чува светињу према којој су уперени многобројни удари свих врста и категорија. Светињу је сачувала и опстала у њој и после НАТО бомбародавања.

"Живе одавде не идемо", рекла је мати Февронија НАТО војсци и марта 2004. године. Монахиње, ни по какву цену, нису хтеле да буду евакуисане. Брижљив је чувар и достојни бранитељ, више од пола века, од многих недаћа које су претиле Пећкој патријаршији, званичном седишту српских Архиепископа и Патријарха, од далеке 1941. године и првог сусрета са Светим Николајем Српским (тада Епископом Жичким), до данашњих дана. Мати Февронија, игуманија славног српског манастира, искушеница и монахиња, чувајући Патријаршију, бранила је да нам се не раскући кућа. Да нам се не узме Косово. Да нам се не изгуби српска вертикала. Да се српска духовност, традиција и културно благо, вековима сачувано у манастирским зидинама, али и у срцима оних који то благо носе у себи, нетрагом не разнесу.

Програм свечане доделе Вукове награде водили су Оља Ивањицки и Љубивоје Ршумовић. Свечаној додели награде присуствовали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и престолонаследник Александар Карађорђевић.

Вукова награда је додељена, данас по 45. пут, следећим појединцима, установама и организацијама које делују на ширењу културе, просвете и науке и постижу резултате од нарочитог значаја за културни живот: Академији уметности у Београду, Драгославу Павлу Аксентијевићу, екипи емисије Заборављени умови - РТС, Ђорђу Малавразићу, мати Февронији, Милосаву Буци Мирковићу, Душану Радићу, Слободану Ракитићу, Сави Стојкову и Миодрагу Ђупићу. Изузетна Вукова награда додељена је Универезитету у Београду.