Завршени Његошеви дани у Никшићу

Вишедневна манифестација „Дани Његошеви", која се у Никшићу одржавала у организацији Књижевног друштва „Његош", завршена је у суботу 15. новембра књижевном вечери под називом „Пјесници Његошу". У славу највећем српском пјеснику своју поезију су говорили познати аутори српског језика из Црне Горе

ЊегошНа завршној вечери манифестације „Дани Његошеви" у име организатора Књижевног друштва „Његош", обратио се предсједник Милутин Мићовић. Он је искористио прилику да захвали публици која је пратила „Дане Његошеве" и учесницима програма, који су, освјетљавајући Његошево дјело из више аспеката, допринјели богатству и разноликости садржаја тек установљене манифестације, око које ће се у овим данима и наредних година сабирати.

- У времену када се убрзано губи суверенитет малих народа најчвршћи темељи на које може да се ослони неки појединац али и народ, јесу темељи који су остварени у поезији. И заиста, они народи који немају истинску поезију не могу да одрже свој културни, духовни и народни суверенитет. Нека раде друштвени и политички програми шта хоће, али, наша обавеза је да се уздижемо изнутра и идемо оним путем коме Бог даје подршку. Тако је ишао Његош. Сам самцит, али са цјелосним памћењем свог народа и уз велику небеску подршку. Речено је шта с Његошем после Његоша и како писати после Његоша. То јесте велики задатак и велики проблем, али то је велика обавеза самог народа који је остао да живи овдје, да мисли и говори његовим језиком, уосталом нема умјетничког остварења, ни животног освједочења ако се не додирне Његошев или његошевски извор, рекао је Мићовић на завршној вечери манифестације „Дани Његошеви".

Потом је одржано књижевно вече „Пјесници Његошу" на којој су своју поезију у славу нашег највећег пјесника говорили познати аутори српског језика из Црне Горе: Ранко Јововић, Илија Лакушић, Будимир Дубак, Бећир Вуковић, Андрија Радуловић, Радомир Уљаревић и Влајко Ћулафић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка