Митрополит Амфилохије служио у манастиру Ком

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је на празник Сабора Св. Архангела Гаврила, уз саслужење свештенства, монаштва и вјерног народа Свету службу пређеосвећених дарова у манастиру Успенија Пресвете Богородице на Кому на Скадарском језеру.

Владика је уочи службе чином мале схиме замонашио расофорног монаха Симеона, сабрата манастира Ком, давши му име Гаврило.

„Као што је Авраам био спреман да жртвује сина Исака, тако је и Господ, кад је дошла пуноћа времена послао Сина Свог Јединородног и принио га је на жртву", рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи.

„Син Јединородни се принио на жртву за спасење свијета, што значи да је Авраамова жртва предуказање Христове жртве и Христовог распећа. Зато и читамо управо уочи ових Светих дана у које улазимо у Христова страдања, овај одломак из Књиге постања".

„Вјера Авраамова је вјечити путоказ сваком људском бићу, и призив. Уствари, тајна те вјере је садржана у оном позиву Христовом: Ко хоће да иде за Мном, нека се одрекне себе, нека узме крст свој и нека ходи за Мном. И у оној другој ријечи: Ко се одрекне Мене, одрећи ћу се и Ја њега, ко исповиједи Мене пред Оцем небесник и Ја ћу њега признати у Царству небеском и на Страшном суду", објаснио је Владика Амфилохије.

Након литургије Владика је у манастирској трпезарији обавио освећење новог живописа, рад новопостриженог монаха Гаврила.

Манастир Ком, који је преко стотину година био у стању запустјелости, задужбина је Црнојевића. У њему почивају зетски кнез Стефан Црнојевић и његова супруга књегиња Мара. Обновљен је у последњих петнаест година трудом и љубављу манастирске братије на челу са Архимандритом Хризостомом и прилозима многобројних вјерника.

Извор: Митрополија црногорско-приморска