Informativna sluzba
Srpske Pravoslavne Crkve
30. april 2003. godine

PILAT JE TU!

Cetinje, 29. aprila 2003.g. Povodom Vaskrsnjih praznika sinoc je bio gost Radija Svetigora Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit Crnogorsko-primorski koji je odgovarao na mnoga aktuelna pitanja. Posebno izrazeno interesovanje slusalaca je bilo povodom ocene predsednika Skupstine RCG i predsednickog kandidata g. Filipa Vujanovica da se Mitropolit Amfilohije "ocigledno opredelio za intezivno bavljenje politikom, sto je ucinio i drzeci opelo pokojnom srpskom premijeru Zoranu Djindjicu", kao i kritika Vaskrsnje besede u kojoj je navodno Mitropolit Amfilohije ocenio da "ova vlast nije bolja od one iz vremena Pontija Pilata".

Mitropolit crnogorsko-primorski G. AmfilohijeTim povodom Mitropolit Amfilohije je izmedju ostalog odgovorio sledece:

"Hvala g. Predsedniku jer vidim da mi jos nije zaboravio ime i da jos postojim u Crnoj Gori. Jer sudeci po njegovoj Vaskrsnjoj cestitki imao sam utisak da je zaboravio da postoji Mitropolit crnogorsko-primorski u Crnoj Gori. Dobro je da me se makar i u ovakvom kontekstu setio.

Moram da priznam da me zacudjuje jedan takav njegov komentar u vezi sahrane pokojnog predsednika Djindjica. Ne znam da li je on i procitao pazljivo tu moju besedu? Uveren sam da je tako procitao ne bi dao ovakav komentar.

Zanimljivo je da su strane agencije i novine, na primer mediji u Italiji, tu besedu ocenili kao duboko religioznu besedu nad odrom poginulog predsednika a jedino ovde u Crnoj Gori, a posle preko nje i u Srbiji, ona je shvacena kao politicka beseda. Ta beseda u sustini nije politicka, ona je dubinski uvid u tragiku bratoubistva i to je osnovna poenta te besede. I pred Bogom i pred ljudima smrt Djindjica je nazvana kao "rana posred srca" ne samo njegove porodice nego "posred srca Srbije" na cijem celu Vlade je on bio. Da se tako nesto protumaci kao politicka beseda ja prosto ne mogu da shvatim niti da razumem. Ako je bilo u toj besedi nekih akcenata zbivanja tragicnih, trenutnih u narodu kome je on pripadao i kome je on bio na celu, to je prosto bilo neminovnost da se to pomene, jer je njegova smrt neshvatljiva van tog konteksta u kojem zivi njegov narod i njegova drzava u poslednjih 12 godina. I samo utoliko je dotaknuto i to pitanje svakidasnjih iskusenja i tragedije, ali to nije bila tema besede. Tema je bio on i tema je bila uzas bratoubistva od Kainovog do najnovijih bratoubistava ovde i da se to nikad vise ne ponovi i da njemu Bog podari spokoj.

Ne bih ocekivao od g. Vujanovica, jer je on covjek koji razume neke stvari, da on prihvati floskule novinarske i da ih prihvati zdravo za gotovo.

Sto se tice jucerasnjeg pominjanja pilatovske vlasti to je opet bilo u kontekstu sa praznikom. Ne mozemo govoriti o Vaskrsu a da ne pomenemo i Pilata. Uostalom ne kaze li se u narodu "uslo ko Pilat u Vjeruju". Pilat je tu, nasao se, ali kroz njega i preko njega mi istoriosofski ulazimo u problematiku njegovog vremena i pravde ciji je on bio nosilac. Prirodno je i zakonito da u besedi covek to uporedi sa vremenom u kome zivi. Iako se vremena menjaju ipak istorija ima svoje zakonitosti i ona se ponavlja. Pre svega, ja nisam rekao aktuelna crnogorska vlast, ja sam govorio o vlasti u nasem vremenu. Ako to neko odmah prenosi na Crnu Goru, to je sto kazu "koga svrbi on se i cese". Ja sam pomenuo nacelno vlast i iskusenje vlasti u svim vremenima. Dakle, i vremenima kada je Hristu sudjeno i u vremenima ovim nasim i na sirim prostorima evropskim, a onda mozemo to primeniti i ovde.

Drzava, cak mogli bi da kazemo i gore od Pilata, u pojedinim slucajevima postupa u odnosu prema Crkvi, iako se tvrdi da se ne mesa u njen zivot. Sto je drugo nego mesanje i dubinsko ugrozavanje Crkve nametanje u drzavnim medijima jedne sekte Crnoj Gori? Sto je to nego najgora vrsta mesanja u zivot Crkve, na nacin na koji nisu cak ni komunisti u "najslavnijim vremenima" radili jer su ipak imali osjecanje mere..."

Na pitanje kako objasnjava cinjenicu da aktuelna crnogorska vlast i dalje insistira na prevari iako je to narod prozreo, Mitropolit Amfilohije je izmedju ostalog odgovorio sledece: "Cudno je da ljudi politike ne mogu da shvate da se na tome nigde, pa ni u Crnoj Gori, ne moze stvarati buducnost. To je nesto sto je sramota za Crnu Goru. To je samo pokazatelj do koje mere su pojedini slojevi drustva, narocito u politickim krugovima, osteceni prethodnim sistemom da ne mogu da shvate neke elementarne stvari o Crkvi i njenom poretku. Oni misle da mogu da stvaraju virtuelnu stvarnost preko medija koje imaju u svojim rukama. Jer sustinski, da nije medija koji su prihvatili virtuelnu stvarnost, to ne postoji . Ovo je bezboznistvo najgore vrste koje se prikazuje kao vera. Ne moze se stvarati Crkva na nicemu. Eto ti nista, drzi ga cvrsto..."